Nyhetsarkiv

05.10.2018 09:00

Evenemanget Ät Ute 19– 21.10.2018

Under evenemanget Ät Ute, som i år arrangeras för första gången, kan du provsmaka viner, äta en middag gjord på överblivna matvaror eller avnjuta en rätt av råvaror som till 98 procent kommer från Kimitoön.

Ät Ute -logo
Evenemanget har tre mål: uppmuntra till att använda lokal service, marknadsföra Kimitoön som ett besöksmål även utanför sommarsäsongen samt stödja året om-verksamhet för företagare inom restaurang- och turismbranschen.

I arrangemanget har lokala företagare på Kimitoön en aktiv roll: Restauranger och caféer erbjuder olika specialrätter evenemanget till ära, som komplement till det vanliga utbudet.

– Under veckoslutet har anlitat kända tv-kockar som gör olika rätter av överbliven mat som samlats in från lokala butiker, berättar restaurangen Kansakoulus ägare Pasi Tamminen i Brännboda.

– Dessutom hoppas vi att i synnerhet bjuda in skolelever och klienter från serviceboendena att komma och bekanta sig med restaurangkulturen, fortsätter Tamminen.

Franska viner

I Café Vivan, i konstmecenaten Amos Andersons sommarresidens Söderlångvik gård, kan man avnjuta franska viner ackompanjerad av en middag i fransk stil.

– Vingården Les Chais du Port de la Lunes grundare, kimitoöbördiga Annica Landais-Haapa, kommer och berättar om Bordeauxregionens modernare viner och om sina erfarenheter från den franska vinvärlden, berättar Söderlångvik gårds koordinator Susanne Grönroos.

I Café Adèle, beläget i stämningsfulla Sagalunds museum, bjuds det på lokala smaker.

– Till Ät Ute-evenemanget vidareutvecklar vi vårt koncept Kimitoön 98 %. Råvarorna i rätten kommer alltså till 98 procent från Kimitoön, säger företagaren Anu Taivainen.

Laxtomten, känd för sin rökta fisk, deltar i evenemanget genom att erbjuda ett lite bättre skärgårdsbord i Wrethalla i Kimito.

– Vi vill förevisa vårt cateringkunnande. Under Ät Ute-evenemanget erbjuder vi våra kunder en fin möjlighet att komma och smaka på och uppleva vår service, konstaterar Laxtomtens ägare Sari Nummelin.

Mathantverksmarknad

I Kimitos eget bryggeri, Kimito Brewing, öppnas under veckoslutet en egen marknad med lokala mathantverksprodukter.

– Produkter från Kimitoön klarar sig alltid bra i riksomfattande mathantverkstävlingar. Vi vill erbjuda ett enkelt sätt att få tag på dessa delikatesser, utan att förglömma vårt eget hantverksöl, berättar Kimito Brewings ägare Jonas Sahlberg.

I Ät Ute-evenemanget deltar restauranger, caféer och andra matföretagare runtom på Kimitoön.

– Det går snabbt och enkelt att ta sig till Kimitoön Vi hoppas att så många som möjligt kommer för att pröva på den lokala restaurangkulturen, säger Ät Ute-evenemangets producent Jenni Moberg.

Ät Ute-evenemanget ordnas för första gången 2018. Tanken är att evenemanget ska bli årligt återkommande under höstlovsveckan 42, från fredag till söndag.

I evenemanget deltar följande företagare:

  • Restaurang Portside, Stallbacksvägen 8, Dalsbruk
  • Café Holmbergs Four C, Hertsbölevägen 1, Dalsbruk
  • Ruukin Sauna, Parkvägen 2, Dalsbruk
  • Storfinnhova Gård, Finnhovavägen 163, Björkboda
  • Ravintola Kansakoulu, Brännbodavägen 71, Brännboda
  • Hostel Panget och Pub Emma, Pensionatsvägen 6, Dragsfjärd
  • Café Vivan, Amos Andersons väg 2, Dragsfjärd
  • Café Adèle, Museivägen, Kimito
  • Laxtomten @Wrethalla, Museivägen, Kimito
  • Kimito Brewing och lokala mathantverkare, St Andreasvägen 3, Kimito

Mer information:

Jenni Moberg, producent för evenemanget Ät Ute, tel. 040 631 6020, jenni.moberg(at)kimitoon.fi

Webben:

Facebook:


Tillbaka till rubrikerna