Kimitoöns bibliotek deltar i projekt för hållbar utveckling
För att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling behövs aktiva handlingar i alla delar av samhället. Nu har sex bibliotek förbundit sig att delta genom att fastställa egna hållbarhetslöften inom Färdplanen för hållbar utveckling av biblioteken i Sydvästra Finland. Biblioteken stöder redan hållbar utveckling i sin grundläggande verksamhet. Utsläppen från biblioteksverksamheten är små i de branschspecifika jämförelserna. Men verksamhetens samhälleliga påverkan, med biblioteket som exempel på cirkulär ekonomi och rum för sinnesfrid, koncentration och fördjupning för att främja välfärd och en hållbar livsstil, är däremot betydande.
Färdplanen för hållbar utveckling av biblioteken i Sydvästra Finland skapades i samarbete mellan biblioteken i Kimitoön, S:t Mårtens, Björneborg, Pöytis, Tövsala och Åbo. Färdplanen definierar bibliotekens gemensamma tyngdpunkter för hållbar utveckling och innehåller biblioteksspecifika hållbarhetslöften och åtgärder. Åtgärderna gäller främjande av multilitteracitet, cirkulär ekonomi, kulturell hållbarhet, hjärnhälsa och jämlikhet. Färdplanen ger konkreta exempel även för hållbarhetsarbetet vid andra bibliotek.
Kimitoöns bibliotek lovar att stöda hållbarhet och cirkulär ekonomi, försvara jämlik bildning och erbjuda plats för lugn och ro. Betydelsen av mångsidig läskunnighet, informationshantering och källkritik framhävs i hållbarhetsomställningen.
– De löften som projektet ledde till stöder på ett naturligt sätt bibliotekets verksamhetsmål och anknyter både till prioriteringarna för 2025 och till framtiden. Det innebär bland annat aktiv kommunikation, evenemang och att införliva beprövade nya metoder som en kontinuerlig del av vardagen. Framtidens hållbara samhälle behöver civiliserade och välmående medborgare som har färdigheter och resurser att använda sin kunskap för allmänhetens bästa. Biblioteken har en viktig roll i att möjliggöra detta, säger bibliotekschef Paula Puikko-Laakso.
Färdplansarbetet har även diskuterats med kommunens klimatkoordinator Catrin Ilmoni.
– Under hösten läggs åtgärderna i bibliotekets färdplan för hållbar utveckling till i Kimitoöns Klimatvakten, där man kan följa åtgärdernas framsteg. Samarbete mellan olika avdelningar är viktigt för att uppnå gemensamma mål, säger Ilmoni.
Listan över åtgärder i bibliotekets hållbarhetslöften har redan börjat tillämpas: till exempel har Min bokhylla, utställningen av kundernas egna böcker, sökt deltagare, popup-biblioteket har besökt evenemang med gott resultat, och i Dalsbruks bibliotek har omvandlingen av ett utrymme för avkoppling eller små sammankomster börjat.
– Under hösten kommer det att ordnas evenemang för att uppmuntra cirkulär ekonomi, t.ex. en restgarnsverkstad och en klädbytarlördag i samarbete med Kimitoöns Marthor. Nästa år kommer vi att prova på en läsretreat och vi fortsätter med bytesdag för växter som önskat. Vi kommer också att fråga kunder efter önskemål när vi köper in nya föremål för utlåning. Man behöver inte äga allt själv eftersom man kan låna böcker och föremål från biblioteket. På så sätt hjälper vi också våra kunder att minska på sitt koldioxidavtryck, säger Puikko-Laakso.
Bekanta dig närmare med färdplanen och bibliotekens löften här:
- Vihreä kirjasto(gå till extern sida) (enbart på finska)
Färdplanen för hållbar utveckling av biblioteken i Sydvästra Finland har producerats som en del av utvecklingsprojektet Hållbar utveckling av biblioteken i Sydvästra Finland – Var är vi, vart är vi på väg. Projektet främjar tjänster och verksamhetsmodeller som stöder hållbar utveckling samt marknadsföringen av dem i biblioteken i Sydvästra Finland.