Gå till innehållet

Culture Stew 2024 – Dimension Plus (TW)

Tid:
- kl. -
Plats:
Kulturhus Björkboda
Adress:
Smedskullavägen 3
Arrangör:
Kulturhus Björkboda

Culture Stew 2024
Dimension Plus
4.– 28.7.2024

Culture Stew (Kulturgryta, 文化燉) är en serie av workshops som startades 2019 i Taipei, Taiwan, av Dimension Plus Studio, dess chef Escher Tsai och den finländska mediekonstnären Tuomo Tammenpää. Culture Stew utforskar kuriosa, likheter och skillnader mellan finsk och taiwanesisk kultur och “blandar” dem på ett kreativt sätt. Dessa “kulturhacks” har bestått av olika matexperiment, delande av traditionella färdigheter, kunskaper och berättelser.

Culture Stew, hack & mash-up

När kulturer möts skapas och omvandlas kunskap. Vardagliga föremål används för att undergräva det välbekanta i traditionella kulturer och upptäcka nya smaker. “Culture Stew” utvecklas genom workshops där deltagarna lär sig, blandar och “brygger” ingredienser från två olika kulturer tillsammans och låter olika idéer långsamt mogna.

Taiwan och Finland

Finland och Taiwan ligger mycket långt ifrån varandra när det gäller gränser och kulturer: den ena har ett klimat i utkanten av Arktis, medan den andra ligger nära tropikerna. Finland är stort och glesbefolkat, Taiwan är litet och tätbefolkat. Finland gränsar till Ryssland, Taiwan är granne med Kina. Potatis, bröd och kaffe möter ris, tofu och te, heavy metal-musik möter mandarinpop. Finländarna dröjer sig kvar i bastun, medan taiwaneserna badar i varma källor. Trots de många skillnaderna finns det också likheter mellan de två platserna.

Culture Stew 2019 & 2020

Det första Culture Stew-evenemanget 2019 i Taipei följdes av en andra version 2020 i Kimito i Finland. Eftersom reserestriktioner hindrade Team Dimension Plus-teamet från att komma till Finland omvandlades evenemanget till två distansworkshops, en i Taipei och en i Kimito, med ett videokonferensfönster däremellan. Så småningom, 2024, kommer taiwaneserna att anlända till Finland och Kulturhus Björkboda i Kimitoö och den tredje Culture Stew kommer bokstavligen att koka. Förutom att presentera flera nya projekt från Taiwan kommer vi att återbesöka de rika minnena och artefakterna från tidigare Culture Stews.

Traditional Market Series

Traditionella marknadsplatser är centrum för vanliga människors hushåll och kultur och speglar lokalbefolkningens vardagsliv, mat, livsstilar, seder och traditioner. Konstnären Yung-Hsien Chens videoverk “Together At The Table” och “Feast” skildrar den taiwanesiska gatumatens resa från dess ursprung till den traditionella marknaden, där ingredienserna väljs ut, tillagas av kockar och slutligen serveras vid bordet. Genom denna “från jord till bord”-resa med taiwanesisk mat kan vi se den levande kulturen på taiwanesiska marknader och hos vanliga människor.
IG: @chen_yung_hsien

Yatai-serien

Kärnan i Yatai-serien är en känsloström av framtida livsformer, Ukiyo-e-konststilen blandad med futuristiska element som framtida livsformer och kön, robot- och mekanisk teknik, gudar och gudinnor, artificiell intelligens och cyborger. Den berättar historien om en fantasivärld där grupper av varelser som består av retro-robotar, människor, cyborger och varelser mellan olika arter driver småföretag i en marknadsstad, och alla lever i en överlappande tid och rum av förflutet och framtid, med sina trosuppfattningar, livsstilar och ritualer. Hello Edo! är ett kreativt kollektiv som intresserar sig för AI-teknik, med medlemmar från hela Asien som brinner för att skapa AI-bilder.
IG: @hello_e_do

VS AI Street Fighting

“VS AI” är en interaktiv installation som låter deltagarna experimentera med AI-assisterat bildskapande i ett spelliknande format. Spelet kombinerar och blandar rollerna för människor och algoritmer i både bildskapande och utvärdering av resultaten. Culture Stew 2024-versionen av spelet har en traditionell marknadsplats i Taiwan som tema, och den finska publiken kommer också att få utforska taiwanesisk kultur och matlagning genom guidning.
IG: @vsaistreetfighting @dimension_plus

Project Patching – Kulturellt motstånd mot fördomar hos artificiell intelligens

AI kan kväva den kulturella mångfalden. Utvecklingen och tillämpningen av AI är inte bara en teknisk fråga, utan också en kulturell. Det sätt på vilket AI bearbetar data kan leda till en ekokammareffekt som producerar och förstärker fördomar och förutfattade meningar. Project Patching syftar till att bekämpa dessa fördomar genom att stärka mångfalden i databaser genom regionalt samarbete. Det handlar om att samla in och integrera data från olika kulturella bakgrunder, geografiska platser och socioekonomiska grupper för att träna AI-system. Syftet är att säkerställa att AI bättre kan hantera mångfalden i våra kulturer.
IG: @dimension_plus

AI-fördomar, workshop om blodmat

Genom VS AI-spelet kommer deltagarna att upptäcka att AI ofta tenderar att generalisera eller förvränga text-till-bild-processen och dess resultat. På grund av databasens otillräckliga kulturella mångfald kan AI dessutom inte producera realistiska resultat. Denna workshop syftar till att utbilda deltagarna i principerna för text-till-bild. Deltagarna får prova på att göra en taiwanesisk blodrätt (Ti hoeh koe) av finska ingredienser och lära sig om de kulturella skillnaderna mellan blodrätter. Veganska versioner finns tillgängliga.

Dimension Plus

Dimension Plus är en New Media Arts-grupp som grundades 2009 av den Hong Kong-baserade New Media-konstnären Keith Lam och den taiwanesiska curatorn Escher Tsai. Dimension Plus specialiserar sig på konstskapande och kuratering och har vunnit priser vid ett flertal konst- och designfestivaler, bland annat Taiwans Golden Pin Design Award, Macau Design Award, Tokyo TDC, Asia Digital Arts Awards Japan, Design for Asia Award Hong Kong och German Design Award. Dimension Plus har deltagit i evenemang över hela världen, bland annat Ars Electronica Festival, Fukuoka Art Museum, Venice Toolkit Festival, Hong Kong Visual Arts Centre och MOCA Taipei.
IG: @dimension_plus
https://dimensionplus.co/

Escher Tsai

Escher Tsai är chef för Dimension Plus, erfaren curator och produktionsledare. Han ägnar sig åt forskning, marknadsföring och skapande av digital konst. Han var seniorkonsult för det förberedande kontoret för Technology Media Center (Taiwan Contemporary Culture Lab), planerare av många digitala konstskapelser och center, värd för utbytesplattformen för digital konst och “playaround workshop”, kreativ chef för Microplayground.

Tuomo Tammenpää

Tuomo Tammenpää är en designer, entreprenör och konstnär från Kimito i Finland. Han delar sin tid mellan designuppdrag, kulturproduktioner och experimentell prototyptillverkning, med en ideologisk ram av öppen hårdvara och Do-It-With-Others-praxis. År 2022 grundade paret Sari Kippilä och Tuomo Tammenpää det oberoende kulturhuset Kulturhus Björkboda i byn Björkboda på Kimitoön.

Home(gå till extern sida)

Team Dimension Plus, Culture Stew 2024

Escher Tsai
Jessie Huang
Monique Chiang
Ping Yi Chen
Szu Ya Wang
Tzu Chen Lee

Team Kulturhus Björkboda

Tuomo Tammenpää
Sari Kippilä
Niina Silenius
Arttu Vento
Freja Svens

Stöd

NCAF, National Culture and Arts Foundation, Taiwan
Frame, Contemporary Art Finland
Veikon Kone, Kimitoön

Konstnärerna kommer att närvara vid vernissagen den 4 juli. kl 18-20

Workshopen äger rum på Kulturhus Björkboda salong lördagen den 6 juli 11:00 – 17:00.