Nyhetsarkiv

07.11.2018 11:58

Kimitoöns Mumintroll bjuder in till fest

Fredagen den 16 november firar Hulta daghem 30-årsjubileum med öppet hus, mingel och musikunderhållning. Men känner du till varför jubilaren skyltar med Mumintrollet?

Den som kan sin historia vet att daghemsbygget i Dalsbruk inte var helt okontroversiellt. Det rådde precis som nu spartider och man oroade sig för att antalet barn minskar. Politikerna enades till slut om att banta ner antal platser och det nybyggda daghemmet öppnades hösten 1988.

Med på den tiden var Susann Fagerlund, som tillhörde den första dagvårdskullen, och barnträdgårdslärare Gunvor Karlsson-Lindholm.

- På den tiden hade jag hand om en grupp med 3-6-åringar. På samma sätt som i dag var det blandat svenskspråkiga och finskspråkiga barn, minns Karlsson-Lindholm, som sedan 2002 ansvarar för förskolan i Hulta.

Bjuder in till jubileum

Susann Fagerlund, numera pedagogisk ledare, har under de senaste veckorna försökt få tag på sina gamla kompisar från daghemmet för att bjuda in dem till festligheterna.

- Vi har fått tag på många via Facebook, men har inte lyckats nå alla. Den som känner sig träffad får gärna höra av sig och är välkommen med på jubileet.

Speciellt inbjudna är också personal som var med vid starten 1988-89. Allmänheten är likaså välkommen för att mingla, lyssna på musikunderhållning och avnjuta en kopp kaffe med sött tilltugg.

Brev från Tove Jansson

Den som någon gång har besökt Hulta har säkert noterat Mumintrollet på ytterväggen. Daghemmet är faktiskt en av väldigt få platser i Finland med tillstånd av självaste Tove Jansson att skylta med den välkända figuren.

Bakgrunden är att dåvarande föreståndaren May-Gun Dannström skickade en skiss av trollet till Jansson och bad att få använda figuren som logo. Ja, svarade Tove Jansson, som dock inte var helt övertygad av teckningen. Hon bifogade istället en egen version – som nu pryder daghemmets skylt.

  • Hulta daghem har öppet hus fredagen den 16 november kl. 9-11 och 14-18. Barnen står för musikunderhållning kl. 10 och 14.30. Hulta bjuder på kaffe med sött tilltugg. Vid närmare frågor kontakta Hulta daghem tel. 040 646 3099.
  • Hör du till den första årskullen på Hulta daghem 1988-89? Skicka dina kontaktuppgifter till: susann.fagerlund(at)kimitoon.fi


Så här skrev Jansson 18.10.1989:

Kära May-Gun,

Tack för Ditt så vänliga brev och fotografier från Hulta.

Visst kan ni använda Trollet på er skylt – men teckningen Du skickade är inte vidare bra. Sänder en ny som borde kunna uppförstoras med noggrant bibehållande av linjeteckningen (också de små avstånden mellan linjerna).

Varm hälsning till er alla –

Tove J.

brev-figur
Tove Janssons brev och teckning finns bevarade inne i daghemmet.


Hulta1
Barnträdgårdslärare Gunvor Karlsson-Lindholm och pedagogiska ledaren Susann Fagerlund var med vid starten för 30 år sedan.


Tillbaka till rubrikerna