festival

Festivaler

Kimitoöns Musikfestspel

Kimitoöns Musikfestspel bjuder på såväl tidig klassisk musik som nyare kammarmusik i det storslagna kulturlandskapet på Kimitoön med omnejd. Inhemska och internationella toppartister bjuder årligen på upplevelser i stämningsfulla herrgårdar och anrika kyrkor. I juli 2018 firade Kimitoöns Musikfestspel sin tjugoåriga verksamhet. 

Baltic Jazz

Baltic Jazz-festivalen möts den klassiska jazzens olika stilriktningar med andra musikstilar. Baltic Jazz är en mötesplats för berömda artister på internationell toppnivå och lokala förmågor, men också en samlingsplats för båtfolket, sommarstugefolket, semesterfirare och lokala invånare under ett veckoslut i juli då sommarn är som vackrast.

Festival Norpas

Festival Norpas för influenser från olika håll i världen till bruks- och skärgårdsorten Dalsbruk. Den mångkonstnärliga festivalen Norpas skapar kontakter mellan människor, såväl artister som publik. Under tre dagar i början av augusti bjuds på konstnärligt högklassiga och varierande musikframträdanden,  bildkonst och foto, film, performans samt givetvis mat, dryck och intensiv stämning. En betydande del av programmet är olika verkstäder, diskussioner och konstnärssamtal.

Övriga festivaler

Förutom dessa tre stora festivaler, firas flera mindre festivaler på ön. 
En av dem är kompositör och musiker Antti Tolvis alternativa musikfestival Kiilan Äänipäivät, som inleder sommarens festivalprogram i juni. Gemensamt för festivalens uppträdanden är "en fullständig konstnärlig frihet". 

Ljusfestivalen Mörkö är en festival för alla sinnen som firas i novembermörkret i Dalsbruk, och är ett samarbete mellan konstnärer, föreningar, företagare, kommunen och privatpersoner.