Kimitoön

Kimitoön - porten till Skärgårdshavet

Välkommen till natursköna Kimitoön. Omringat av havet och med en historisk kulturmiljö är området värt ett besök under alla årstider. Kimitoön har cirka 7 000 invånare och består av omkring 3 000 öar och skär. Vi finns mellan Åbo och Helsingfors, nästan rakt söder om Salo.

Kimitoön fick fast bosättning på 1100-talet. Vikingarnas färder i österled har gått via Hitisområdet och Kimitoöns stränder. Till sevärdheterna hör Bengtskärs fyr, Örö kustfort, den anrika bruksorten Dalsbruk, den idylliska lotsbyn Högsåra, Söderlångvik gård och skärgårdsbyar som Rosala och Hitis.

Kimitoön är din port till världens vackraste skärgård - som finns i Skärgårdshavets nationalpark. Vår skärgård hör också till Skärgårdshavets biosfärområde, ett av två UNESCO-biosfärområden i Finland. Kustrutten är en ny cykelrutt som binder ihop södra Finlands vackraste skogs- och sjölandskap och skärgårdslandskap, Tykö nationalpark och Skärgårdshavets nationalpark.

Kimitoön är fyllt av evenemang och händelser. Baltic Jazz, Festival Norpas, Kimitoöns musikfestspel och September Open lockar långväga besökare till ön.

Se & gör


Kimitoön är ett paradis för dig som vill bedriva ett aktivt friluftsliv, njuta av mångsidiga kultur- och evenemangsutbud eller fira en härlig tid med familjen och vännerna. Finn ro i tysta natursköna landskap och inspiration från fascinerande sevärdheter.

Cykelrutten Kustrutten, som binder samman Tykös nationalpark med Skärgårdshavets nationalpark, är en ny och spännande möjlighet för den aktiva. Våra många naturstigar eller exempelvis möjlighet till kanotpaddling i det vackra ödemarkslika Stora masugnsträsket invid Dalsbruk är också något vi rekommenderar!

Ta dig till Kimitoön


Kimitoön är cirka 2 timmars bilväg från Helsingfors och cirka 45 minuters bilväg från Åbo. Bussar trafikerar från och till Helsingfors, Salo och Åbo varje dag. Vidare till Hitis, Rosala, Högsåra, Vänö och en stor mängd skärgårdsbyar kommer du med färja via Dalsbruk eller Kasnäs.

Färjan till Hitis och Rosala samt färjan till Högsåra tar bilar, medan övriga skärgårdshamnar inte lämpar sig för bil även om färjan skulle rymma bilar.

Kimitoöns nyaste bro är Lövö bro, som öppnades för allmän trafik år 2011 och som sammanbinder Löbö och Kasnäs med Kimitoön. Lövö bro är 473 m lång och fri höjd under bron är 19 meter.

Ät & drick


Skärgården fyller alla dina sinnen, också smaksinnet med sina specialiteter. Upptäck våra färska, närodlade råvaror förfinade till oförglömliga matupplevelser! På Kimitoön är vi stolta över våra skärgårdsbröd, fårprodukter och läckra fiskbord och våra lokalt bryggda ölsorter för varje smak.

Boende


Letar du efter naturnära övernattning i en idyllisk stuga eller eventuellt ett lyxigare hotellrum? Från de olika övernattningsalternativen hittar du säkert ett lämpligt alternativ. Det finns också campingområden och gästhamnar.