Gå till innehållet

Öppna byar − Finlands största byevenemang 8 juni


Öppna Byar-dagen bjuder in till en nationell fest som arrangeras nationellt för tionde gången den 8 juni 2024! Det blir fartfyllda aktiviteter och oförglömliga ögonblick när över 150 000 entusiastiska byturister intar byar runt om i Finland. Evenemanget lyfter fram byarna och gör dem till närresedestinationer, eftersom dagen är full av byarnas charm och liv. På Öppna Byar-dagen öppnar byarna sina dörrar och erbjuder besökare mångsidigt program. På Kimitoön deltar sju byar. Programmet hittar du nedan. Vi uppdaterar programmet vid behov (ändringar kan ske).
Välkommen!


Program

Dalsbruk kl. 10−14.30

Modevisning, Årets bruksare, Dragspelsklubben och Tre PrimadonnorStrömma-Dahlby kl. 12−15

Loppis, café, barnprogram, historiapresentationDegerdal-Eknäs kl. 14 fram till kvällen

Eknäsborna har arbetat frivilligt för att renovera den gamla färjvaktarens stuga. Stugan kommer att vara klar inför Öppna byar-dagen lördagen den 8 juni, då invigningen av stugan börjar kl. 14. Invigningstal kommer att hållas av Eknäs andelslags ordförande Marko Tapio och vår kommundirektör Erika Strandberg. Kalevi Kallonen har lovat berätta om färjans historia. Vi har också bjudit in gamla färjvaktare till evenemanget. Vi välkomnar varmt alla till invigningen för att tillsammans minnas och höra om platsens historia. Det kommer att finnas kaffe med dopp i stugan. Efter evenemanget rekommenderas det att besöka en fotoutställning om bygdens historia i huvudbyggnaden på Eknäs semesterby. Öppna byar-dagen fortsätter på semesterbyn fram till kvällen. Även KirppiStore är öppen. Följ vår annonsering!Västanfjärd


10−12 Öppning av Kulturstigen genom byarna Sirnäs och Misskärr
10−14 info om Citynomadi vid K-Knallis
12−16 Hantverksrundan

Kulturstigen
Västanfjärds elfte kulturstig genom byarna Sirnäs och Misskärr öppnas under Öppna byar lördagen den 8 juni 2024. Vi samlas vid Västanfjärds gamla kyrka kl. 10.00. Reservera ungefär två timmar för utfärden. Evenemanget är gratis.

Mer info: Helga Rajala, 050 57 33 486

Info om Citynomadi-appen
Marko Lönnqvist och på eftermiddagen också Helga Rajala berättar om appen Citynomadi. Om det är vackert väder sitter vi utanför K-market Knallis, och ifall det regnar är vi inne i Knallis.

Hantverksrundan
Vad tillverkar hantverkarna i Västanfjärd? Under Öppna byar klockan 12–16 ordnas en hantverkarrunda, där hantverkarna visar upp sina produkter. Det är första gången det ordnas en hantverkarrunda i Västanfjärd. Initiativtagare Annika Baarman-Sundblom och fem andra hantverkare öppnar sina dörrar för att berätta om sin produktion. Du kan besöka dem i den ordning du själv vill under eftermiddagen. Fritt inträde. Inget köptvång, men kanske du hittar något trevligt att köpa eller får inspiration att själv börja tillverka något! Kolla vilket slag av betalningssätt som gäller hos respektive hantverkare. Hantverkarna välkomnar dig med färggranna ballonger vid infarten.

Läs mer här: https://www.kimitoon.fi/evenemang/hantverksrundan/


Björkboda kl. 10−15

Huset öppet kl. 11−15

Örtpromenad i närheten av skolan kl. 10−11 (Sari Kippilä)
Björkbodas söndagspromenerare ordnar undantagsvis en lördagspromenad i Björkboda. Under promenaden får man höra historier om olika byggnader och ställen längs med vägen. Start från skolan kl. 10.

Bakluckeloppis kl. 11−15

Våffelcafé kl. 11−15

Utställningar:
Galleriet: Mira Kankaanranta ja Silja Uuttula
Salongen: Timo ja Veera Ala-Vähälä
Aulan: Ronja Tammenpää

Evenemanget Synth Camp 2024 kl. 11−15

Mer information: www.kubu.fi(gå till extern sida)Kimito centrum / Vreta kl. 11−16


Loppisrunda på byalagets verkningsområde.

Loppisplatsernas adresser och öppethållning finns på byalagets Facebook-sida:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063690484957(gå till extern sida),
i tryckt version på bakluckeloppiset och de kan även hämtas på Villa Lande efter 27.5.

Bakluckeloppis på Wrethallas (KUF:s) parkering kl. 13–16

Två nya utställningar i Sagalunds museum kl. 11−16Kärra kl. 11−14

Loppis: boka bord (5 euro per bord) per mejl: dragsfjardsuf@auf.fi

Det blir lotteri och lunch med Kerstins berömda fisksoppa inkl skärdgårdslimppa o kaffe.


Ta kontakt