Gå till innehållet

Axelpriset

Axelprisen delas årligen ut åt kommuninvånare som på olika sätt har utmärkt sig eller varit framgångsrika inom till exempel kultur, företagande eller idrott, eller genom att på andra sätt framstå som en positiv förebild för ungdomar eller vanliga kommuninvånare.

Axelpriset 2024

Kimitoöns kommun delade ut de årliga Axelprisen den 12 juni under en liten ceremoni i Sinnenas trädgård vid Sagalunds museum. Alla Axelpristagare belönades för sina framgångar under det föregående året och för att de medverkat till en positiv atmosfär på Kimitoön.

Läs intervjuerna med årets pristagare:

Pontus Anckar vid språkbyrån Swe-viestintä kontaktade pristagarna och skrev en artikelserie om deras tankar kring utmärkelsen. Vi presenterar en pristagare varje fredag här på vår webbplats. Passa på att läsa alla artiklar: varje pristagare har något intressant och läsvärt att berätta!

Årets kulturpris: Kimitoöns Musikfestspel

Motivering till priset: Kimitoöns Musikfestspel belönas för högklassig klassisk musik i fina miljöer på Kimitoön. Många beställningsverk som uppmärksammats i nationella kammarmusikkretsar har också framförts under musikfestspelen. Festspelen har ordnats över 20 gånger. Evenemanget är ett besöksmål, ett professionellt kulturevenemang och en viktig del av Kimitoön.

Musikfestspelen för musiken närmare lokalinvånarna

Lunchkonsert i Labbnäs

– Det här är ett fint område med kulturhistoriska byggnader och stor potential. Det speciella är att vi ordnar konserter i nästan alla hörn av Kimitoön. Varje plats har sin egen stämning.

Ett syfte med att sprida på konserterna är att komma närmare lokalinvånarna, säger 

Jukka Mäkelä, verksamhetsledare för Kimitoöns Musikfestspel.

Han har varit verksamhetsledare ända sedan 2009 men säger att han ännu är lika motiverad som när han började.

– Visst är det en utmaning att resa till alla ställen men vi har ingen enorm utrustning att rigga upp, bara en scen.

Jukka Mäkelä berömmer akustiken på de olika konsertplatserna och säger att många utländska artister suckat och sagt att de gärna skulle spela in en skiva på plats och ställe.

Årets festspel går av stapeln 8-14 juli. Är det något speciellt du skulle vilja lyfta fram?

– Vi har två unga musiker som har vunnit internationella tävlingar. Luka Coetzee på cello och Rafael Adobas Bayog på flöjt. Luka är bara nitton år men redan en etablerad och känd musiker. Under konserten Grande Finale i Kimito kyrka uruppför hon ett beställningsverk tillsammans med Rafael Bayog som är verkets kompositör.

Jukka Mäkelä lyfter också fram en annan tävlingsvinnare, pianisten Markus Bellheim som bland annat framför Bachs Goldbergvariationer i Kimito kyrka.

– Jag skulle även vilja poängtera att festspelen är ett resultat av ett samarbete mellan frivilliga, festivalteamet, våra samarbetspartners och stipendiefonder. Allas insats har varit helt avgörande för att festivalen ska kunna fortsätta på hög nivå.

Katinka Korkeala, festspelens konstnärliga ledare, berättar att festivalen är högt rankad bland musiker såväl i Finland som utomlands.

– Alla musiker som varit här vill komma på nytt. Trots att festival-veckan är späckad med repetitioner och konserter från morgon till kväll, möjliggör den fantastiska miljön vid Labbnäs Semesterhem där vi bor, att alla kan njuta av Finlands sommar. 

Katinka Korkeala, konstnärlig ledare för Kimitoöns Musikfestspel
Jukka Mäkelä, verksamhetsledare för Kimitoöns Musikfestspel

Axelpristagare genom åren:

Pristagare 2023

Årets Miljöpris: Börje Holmberg

Årets Idrottsbragd: Matias Nylund

Årets Ungdomspris: Emma Heikkilä

Årets Företagare: Road Café Yttis

Årets Ambassadör: Eknäs naturstig/Jaakko Virtanen

Årets Kulturpris⁠

Årets Unga Kulturpris⁠

Bibliotekets Axelpris⁠

Årets Kulturgärning⁠

Pristagare 2022

Årets Ungdomsidrottare & Årets Ungdomspris: Veronika Laurén

Årets Tränare: Markus Dahlbom

Årets Idrottsinspiratör: Jens Törnqvist

Årets föreningsaktiv, idrottsföreningar: Merja Kaitala

Årets föreningsaktiv, övriga föreningar: Lefa Lindgren

Årets Miljöpris: Sanna-Mari & Panu Kunttu

Årets Idrottsbragd: Oscar Hietola

Årets Kulturpris: Kake & Co / Kauko Pietikäinen

Årets Unga Kulturpris: Elis Hakola

Årets Kulturgärning: Jussi och Jonas “Bäschii” Lindberg

Hederspris för långvarigt kulturarbete: Showdown/Jussi Lindberg

Bibliotekets Axelpris: Hitis Byaförening

Årets Fritidsboende: Boende i huset Råttfällan 

Årets Företagare: Närboden

Årets Ambassadör: Marjatta Grenman

Axel Oxenstierna

Namnet Axel kommer från rikskansler Axel Oxenstierna som hade Kimitoön i förläning på 1600-talet. Axelgalan firades för första gången år 2001. Först hölls den på Axels namnsdag den 23.3, numera fredagen före namnsdagen.