Gå till innehållet

Kimitoöns kommun skaffar nya laddningsstationer för elbilar

Laddningsstationerna läggs upp vid ett flertal av kommunens fastigheter i samarbete med företaget Kvartersladdning och stationerna är redo att tas i bruk under våren.

Med de splitternya elbilsladdningsstationera vill kommunen kunna erbjuda sina anställda och invånarna ett tryggt sätt att ladda bilen under arbetsdagen.

– Användningen av el- eller hybridbilar ökar hela tiden, också bland kommunens personal. Laddningsstationerna är ett svar på den ökade efterfrågan och förhoppningsvis förenklar de vardagen för många, säger kommunens tekniska chef Ralf Nyholm.

Laddningsstationerna för elbilar finns placerade på parkeringarna vid kommunkansliet, skolcentret i Kimito, Kimitoöns Hälsocentralsjukhus, Amosparkens skola och Kimito torg. Nästa steg är att utvidga med laddningsstationer till motionshallen i Dalsbruk och Västanfjärds bibliotek. Stationerna är i första hand ämnade för kommunens personal, eller personer som jobbar i de kommunala fastigheterna. Allmänheten är välkommen att använda stationerna utanför personalens arbetstid då parkeringsplatserna är tomma. En del av stationerna är ännu inte tagna i bruk.

Stationer redo för användning:

Tas snart i bruk:

Kommunens nya laddningsstationer är beställda via företaget Kvartersladdning i Raseborg. En laddningsstation är byggd för att ladda så väl elhybrider samt hel-elbilar och stationerna är utrustade med type2-kontakt, som i dagens läge är EU-standard för laddning av elbilar. De nya laddningsstationerna har en maxeffekt på 22 kW. Priset för laddning är 22 cent/kwh för de första två laddningstimmarna, därefter ökar priset per timme. Användningen av laddningsstationerna och betalning för laddningen sker via mobilapplikationen Korttelilataus.

Laddningsstationerna kan användas med appen Korttelilataus och hittas även på Latauskartta: