Gå till innehållet

LSJH: Nya insamlingspunkter för avlagda textilier i Dalsbruk, Salo och S:t Karins

LSJH har öppnat nya insamlingspunkter för avlagda textilier i sitt område. De nyaste punkterna finns i samarbetspartnernas lokaler i Salo Konstcenter, K-Supermarket Katariina i S:t Karins och FRK:s secondhandbutik Återbruket i Dalsbruk.

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) har lagt till nya insamlingspunkter för avlagda textilier i sitt område. De nya punkterna finns i samarbetspartnernas lokaler i Salo, S:t Karins och Dalsbruk.

I Salo hittar man det jeansklädda insamlingskärlet för avlagda textilier i Salo Konstcenter på adressen Rummunlyöjänkatu 2. Konstcentret ligger nära Salo stadshus och torg.

I S:t Karins hittar man insamlingskärlet i K-Supermarket Katariina i centrum på adressen Hovirinnantie 5. På butikens gård finns också en Rinki-ekopunkt för förpackningsavfall.

I Dalsbruk hittar man insamlingskärlet i secondhandbutiken Återbruket på adressen Dalsbruksvägen 679.

Ren och torr obrukbar textil

I insamlingskärlet för avlagda textilier kan man lägga rena och torra obrukbara kläder och hemtextilier.

– Alltså till exempel en t-shirt med ett hål i, eller en bordsduk som har fått en fläck som inte går bort i tvätten, förklarar LSJH:s insamlings- och logistikplanerare Oskari Pokela.

De avlagda textilierna ska förpackas tätt i en plastpåse innan man tar dem till insamlingskärlet.

– Textil är ett material som mycket lätt förstörs. Genom att förpacka den förhindrar man att den förstörs under insamlingen och transporten. Om textilierna ligger lösa i insamlingskärlet och man lägger till exempel mögliga textilier i det förstörs hela insamlingspartiet, som istället hamnar i blandavfallet, säger Pokela.

Från insamlingslådan till råvara för nya produkter

Punkterna i Salo, S:t Karins och Dalsbruk ingår i ett nationellt nätverk för insamling av avlagda textilier, genom vilket man får avlagda textilier från hushåll i cirkulation i Finland. Från insamlingslådan hamnar textilierna först på arbetsbordet hos LSJH:s proffssorterare.

– Proffssorterarna bedömer separat varenda textil och skickar den vidare till rätt kanal. Man försöker hitta det cirkulärt vettigaste användningssättet för varje textil, oavsett om det är återanvändning, nyanvändning eller som råvara, berättar Pokela.

Råvaran från avlagda textilier som LSJH producerar har beviljats Nyckelflaggan. Den har redan använts för att tillverka bland annat garn, tyger, nya kläder och hemtextilier. Man har också tillverkat fibertyg, isoleringsmaterial samt möbelstoppning av den.

– LSJH samlar in avlagda textilier vid 36 fasta insamlingspunkter samt vid sina ambulerande insamlingar Pop up-sorteringsstationen och Siira. Vårt mål är att det i slutet av året ska finnas en fast insamlingspunkt för avlagda textilier i alla LSJH:s kommuner.


Hitta din närmaste insamlingspunkt på adressen www.kierrätys.info(gå till extern sida) (kryssa för avlagda textilier till vänster).