Gå till innehållet

Varha påbörjar under juni månad utdelning av jodtabletter till under 3-åriga barn

Utdelning av jodtabletter lämpliga för under 3-åriga barn påbörjas inom Egentliga Finlands välfärdsområde under vecka 23. Familjerna får preparatet via barnrådgivningen. Preparatet levereras även till vederbörande hälsovårdsenheter för utdelning till småbarn.

Strålsäkerhetscentralen STUK meddelande i november 2022, att den offentliga hälsovården införskaffar jodtabletter som lämpar sig för under 3-åringar. Jodtabletterna delas ut via rådgivningarna, eftersom det i apoteken inte för tillfället finns kaliumjodid till försäljning vars dosering lämpar sig för under 3-åriga barn.

Inom Egentliga Finlands välfärdsområde påbörjas utdelningen av jodtabletterna under vecka 23. Jodpreparatet som används är ”Kaliumjodid G.L. Pharma 65 mg 10 tabl”. Barnrådgivningarna i områdena kommer att ha egna avhämtningstider för preparatet. Avhämtningstiderna för jodtabletterna meddelas under måndagen 5.6.2023 på varha.fi-sidan www.varha.fi/barnens-jodtabletter(gå till extern sida). Om rådgivningsbesök redan är inbokat inom en månad från utdelningens påbörjande, fås jodpreparatet i samband med det avtalade rådgivningsbesöket och inget extra besök behöver inbokas. I fortsättningen kommer preparatet att delas ut till det nyfödda barnets föräldrar i samband med det första rådgivningsbesöket.

Med jodtabletterna levereras exakta bruksanvisningar och dessa bör förvaras hemma endast som säkerhetskopia.

Gällande barn som fyllt tre år, gravida och vuxna upp till 40 år bör social- och hälsovårdsministeriet direktiv följas, och jodtabletterna köpes själv på apoteket. Kolla social- och hälsovårdsministeriets anvisning (pdf).(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida)

Hur inverkar jodtabletten?

En jodtablett som tas i rätt tid mättar sköldkörteln med vanlig icke radioaktiv jod och förhindrar därmed att radioaktiv jod samlas i sköldkörteln. Radioaktiv jod lämnar snabbt kroppen via njurarna. Om tabletten tas för tidigt eller för sent blir den skyddande effekten svagare. Jodtabletten skyddar endast sköldkörteln, den minskar inte annan exponering.

När bör jodtabletter användas?