Gå till innehållet

Årets Idrottsbragd: Matias Nylund

Årets Axelpriser delades ut fredagen den 7 juli på Baltic Jazz. Artikeln har producerats av Swe-viestintä i Åbo.

Motivering: Matias Nylund hör till våra topp 10 långloppsåkare i Finland. Trots heltidsjobb, familj och landets säkert sämsta vintrar nu flera år i rad presterar han år efter år på en riktigt hög nivå mot andra skidåkare, som mer eller mindre skidar på heltid.

Hemort och titel:

Dragsfjärd, klasslärare.

Hur känns det att tilldelas Årets Idrottsbragd?

“Årets idrottsbragd” låter häftigt så det känns såklart bra att motta priset. Fint att ens prestationer uppmärksammas och verkar värdesättas. Det ligger en hel del arbete och uppoffring bakom en dylik prestation. Bra att skidåkningen på ön får lite synlighet, hoppas det kan sporra barn och unga att testa på skidåkning.

När började du skida?

Jag skidade som barn och tävlade fram till tonåren, men det var aldrig fråga om någon helhjärtad satsning. Kanske mest på grund av att nästan inga jämnåriga kompisar skidade. Det fanns ingen gemenskap och få träningskompisar. Inte var heller vintrarna och förutsättningarna för skidåkning de bästa. Efter knappt tio år med fotboll och diverse skador hittade jag så sakta tillbaka till skidåkningen som 25-åring. Nu har jag tränat och tävlat i långlopp i snart 10 år.

Varför tycker du om att skida?

Efter att som barn och ung testat på diverse idrotter har jag väl landat i att det här är min gren. Min kropp verkar hålla (än så länge) och jag inbillar mig att jag har en viss talang för grenen i fråga. Skidåkning på tävlingsnivå är hårt, tufft och utmanande och det gillar jag.  Skidåkning kräver både kondition, styrka och teknik, så man blir aldrig fullärd. Man kan träna mångsidigt och utvecklas även som äldre. 

Var skidar du under sommaren?

Under sommarhalvåret blir det en hel del rullskidåkning, men även löpning och en del skierg (stakmaskin). 

Hur många timmars träning ligger bakom din prestation?

Under förra året tränade jag ca 460 h, d.v.s. nästan 9 h/vecka, En blygsam siffra om jag jämför med vad de flesta jag tävlar med och mot tränar, men det börjar vara ganska nära maximum vad jag kan och vill träna med heltidsarbete och familj.

Har du planer på att tävla i framtiden?

Javisst, målet är nog att fortsätta tävla så länge det är roligt och jag själv tror att jag kan utvecklas och bli bättre.