Gå till innehållet
Skrattmås.

Varha: Det bästa sättet att förhindra smitta av fågelinfluensa är att undvika kontakt med sjuka eller döda djur

Den högpatogena fågelinfluensan A(H5) som förekommit i Europa har under sommaren konstaterats hos vilda fåglar även i Finland. Den första massdöden bland vilda måsar till följd av fågelinfluensa inträffade i Salo i juni. På andra håll i Egentliga Finland har ingen smitta konstaterats och ingen människa har smittats i Finland.

I Österbotten har smitta konstaterats hos såväl vilda fåglar som hos pälsdjur.

Kan människor smittas av fågelinfluensa?

Hos fåglar orsakar influensan en infektion i mag-tarmkanalen. Viruset utsöndras i fåglarnas avföring och kan på så sätt lätt förorena fåglarnas livsmiljö.

Det är mycket ovanligt att människor smittas av den högpatogena fågelinfluensan A(H5). En smitta förutsätter i regel nära kontakt med sjuka djur eller deras avföring. Överföring mellan människor har inte observerats. Läget följs ändå noggrant upp i Finland och resten av världen.

Hos människor kan fågelinfluensavirus orsaka en lindrig luftvägsinfektion eller ögoninflammation,  men vissa fågelinfluensavirus kan också orsaka allvarliga infektioner.

Så här undviker du smitta av fågelinfluensa

Anmäl observationer av massdöd bland vilda fåglar till kommunens tillsynsveterinär

Lundo stads tillsynsveterinär (även Kimitoön, Aura, S:t Karins, Koski Tl, Loimaa, S:t Mårtens, Pemar, Pargas, Pöytis, Oripää och Sagu): Sirkka Mattila, tel. 050 5976 387, sirkka.mattila@lieto.fi

Anmälan kan också göras till kommunens veterinär: Minna Hakala, 050 0110 660, minna.hakala@lieto.fi

THL övervakar i första hand infektionsläget hos människor. Livsmedelsverket är den ansvariga myndigheten för infektionsläget hos djur.

Mer information