Gå till innehållet

Under Mörkö firas mörkrets ankomst!

Det här veckoslutet firas mörkret under Mörkö mörkerfestival på Kimitoön! Programutbudet på årets Mörkö mörkerfestival i Västanfjärd är enormt! Vi bad arrangörerna Tuomo Tammenpää och Sari Kippilä om några tips för att hitta rätt i programdjungeln.

Mörkö Mörkerfestival är gratis och alla är välkomna! Men för barnfamiljer är hela lördagens program bäst! Mitt på dagen kan man delta i en maskverkstad med underliga djur i Vårdkasen, efter det visas Klossteater: Variation III som är en sort dockteater. Kvällsprogrammet vid Kalkholmen passar också för barnfamiljer, berättar Tuomo.

Hur är det med nattugglorna då, vart ska vi söka oss? 

Nattugglor kan redan på fredagen komma till Kansakoulu för att lyssna på berättelser, mörk musik och D&D-rollspelssession. Lördagens kvällsprogram avslutas med Miisutros Dark Ambient och Jokojo visuals. Och vanligtvis fortsätter festen om det finns partyfolk!

Finns det något för den hungriga också? 

Mat och dryck finns på alla tre platser: På fredagen är restaurang Kansakoulu öppen och på lördagen är Kalkholmens Terassn öppen. Vid Kalkholmen har man möjlighet att smaka på Västanfjäds tårtbagare svarta tårtor och på lördag kan man köpa soppa i Vårdkasen.

Hur är det med den mörkrädda, ska hen stanna hemma? 

Då ska man absolut delta i Mörkervandringen med vildmarksguiden Sanna-Mari Kunttu som startar kl. 17 på lördag! Där har man möjlighet att upptäcka att skogen är en trygg plats i mörkret, säger Sari.

Mörkö mörkerfestival är ett av de projekt som har fått kommunens kulturbidrag. Festivalen arrangeras för sjätte gången på Kimitoön. Evenemanget byter plats varje år, och i år kommer det att hållas i Västanfjärd, i Majatalo Kansakoulu, Vårdkasen och Kalkholmen. Tidigare har vi besökt Dalsbruk, Kimito, Örö och Björkboda. Mörkö firar mörkret istället för att vara en ljusfestival.

Kimitoöns bildkonstskolas konstverk om havsmonster som lyser i mörkret kan man se vid Kalkholmens ruiner på lördag kväll.

Hela programmet hittar du här: morkofestival.fi(gå till extern sida)