Gå till innehållet

Kimitoöns kommun är samarbetspartner i programmet A’Pelago Accelerator 

Kimitoöns kommun vill erbjuda sina tillväxtorienterade företag tillgång till nätverk av företag, teknologier och affärsmodeller som bidrar till företagsamheten kring Skärgårdshavet. Därför beslutade kommunens näringslivsnämnd i december 2023 att ingå ett samarbete med bolaget A’Pelago genom att delta i programmet A’Pelago Accelerator.

Det handlar om en s.k. affärsaccelerator för entreprenörer, forskare och uppstartsföretag. Programmet fokuserar på innovationer inom hållbar utveckling samt lösningar på maritima problem. Programmet är i främsta hand avsett för högskolor, samfund och företag med anknytning till Skärgårdshavet.

Accelerator-programmet lanserades 18.1.2024. I samarbetet ingår förutom Kimitoöns kommun även Pargas stad, Åbo Akademi, LokalTapiola Sydkusten, Turun Osuuskauppa, PBI Stiftelsen och Lukander-Ruohola HTO.

− A’Pelago Accelerator-samarbetet ger vårt näringsliv något nytt som kan skapa tillväxt och hållbara lösningar. Det är ett av fokusområdena i vårt nya näringslivsprogram som godkändes i slutet av 2023, säger kommunens näringslivschef Erik Lund.

Under programmets gång hjälper femton erfarna affärscoacher de deltagande företagen att ta fram tillväxtplaner. I Accelerators första program våren 2024 deltar ett tiotal företag, bland dem även företag från Kimitoön. Inom ramarna för Accelerator-programmet ordnas workshoppar med teman som produktifiering, validering av affärsmodellen, branding, affärsjuridik och hur man söker finansiering.

Erik Lund ser fram emot det kommande samarbetet:

− En del av Accelerator-samarbetets resultat får vi se under det internationella affärsseminariet A’Pelago Initiative II den 15−16 augusti 2024 i hotell Kasnäsudden, som precis under Resemässan 2024 premierades för sitt omfattande hållbarhetsarbete.

Mer information:
Erik Lund, näringslivschef
erik.lund@kimitoon.fi
Tfn 050 583 6541

Läs mer om Accelerator-programmet:

A’Pelago Accelerator(gå till extern sida)