Gå till innehållet

Fix Film Festival är här!

Kimitoöns egen filmfestival Fix Film Festival arrangeras 2-3.3 i Bio Fix, Villa Lande i Kimito. Festivalen, som har ordnats sedan år 2007 i samarbete med Finlandssvenskt filmcentrum, visar åtta filmer under två dagar.

Filmerna är hämtade ur den normala biografrepertoaren vilket bland annat innebär att de alla är textade till både svenska och finska. Filmerna representerar flera olika länder – Finland, Japan, Sydkorea, England, Tyskland och USA – och som vanligt blandas mer allvarliga teman med lite lättare underhållning. Något egentligt tema har festivalen aldrig kört med utan ledordet har alltid varit så bra och intressant film som möjligt.

Bland filmutbudet finns alldeles nya filmer som nominerats till en Oscar i olika kategorier. Sex av åtta filmer har en eller flera nomineringar, och tre av dem – Perfect Days, Poor Things och The Zone of Interest – är nominerade för bästa film, medan Pojken och hägern är nominerad som bästa animationsfilm.

I år bjuder Fix Film Festival på flera överraskningar, från filmskapande gäster till barnpassning. Den största överraskningen har att göra med den första skoltsamiska långfilmen Je’vida som visas på lördag klockan 15.00. Filmens musik är nämligen gjord av Lau Nau (Laura Naukkarinen) som är bosatt på ön. Tillsammans med filmens fotograf Tuomo Hutri, som är sommarboende i Västanfjärd, kommer de att berätta om sitt jobb och diskutera med publiken. Filmens regissör Katja Gauriloff har lovat sända festivalen en videohälsning.

Övervakad barnpassning har man möjlighet till under den andra och tredje filmen på både lördag och söndag, men man bör anmäla sitt barn på förhand till hanna.odling-rinne@kimitoon.fi, eftersom barnvaktsrummet har en begränsad mängd platser.

Visningarna börjar bägge dagarna klockan 12 och efter första filmen finns det möjlighet att äta lunch. Kom ihåg att meddela caféet innan första filmen börjar om du vill delta i lunchen. Lunchpass och festivalpass kan köpas onsdag – fredag kl. 12 – 16 i Villa Lande. En enskild biljett kostar åtta euro och ett festivalpass som berättigar till inträde till alla åtta filmer kostar 38 euro.

Information om programmet och presentationer av de enskilda filmerna finns på https://www.kimitoon.fi/tapahtumat/fix-film-festival-2024/