Lokala mathantverkare förbereder sig för FM-tävling
Den 9-11.10 samlas landets främsta mathantverkare på Kimitoön för att tävla, nätverka och fördjupa sina kunskaper inom artesanmat då FM i mathantverk ordnas. Vi besökte några lokala mathantverkare för att höra oss för hur de förbereder sig inför helgen.
På Kvarnbackavägen har självbetjäningsbutiken Närboden gått in i vintersäsong. Försäljningen har flyttat från butiken nere vid vägen upp till loftet på gården. Färska grönsaker, bär och potatis har fått ge vika för safter, sylter och ägg.
Sabina Ekholm ser fram emot veckoslutet med spänd förväntan och också lite nervositet. Förutom att hon själv deltar i tävlingen med två sylter och en saft, ska hon också vara en av värdarna för besöksrundan deltagarna gör på lördagen. Under en halvtimme ska en hel busslast mathantverkare ta sig en titt in på loftet.
– Det ska bli roligt att träffa andra med samma intresse. Vi är en växande, men inte så stor grupp mathantverkare i Finland och det är viktigt att ibland få träffa varandra. Lite extra känns det att det ordnas här på Kimitoön, säger Ekholm.
Samlar landets främsta mathantverkare
FM i mathantverk ordnas för nionde gången. För att kunna klassas som mathantverk behöver produkten uppfylla särskilda kriterier. Konserveringsmedel och tillsatsämnen får inte användas och råvarorna ska vara inhemska, gärna lokala. Tillverkningen ska ske i små satser och vara handgjort.
I tävling finns olika produktklasser som bedöms av olika jurygrupper. Förutom smak och konsistens är också utseendet i fokus i jurygruppens bedömning.
Förutom tävlingsmomenten bjuds deltagarna också in till branschträff, mathantverksseminarium och en galamiddag.
Prisbelönta syltar
Sabina Ekholm har deltagit i nästan alla FM i mathantverk sedan start. Många av hennes sylter har klarat sig bra och på hyllan i Närboden finns både guld- och silvermedaljörer bland burkarna.
I år deltar hon med tre olika produkter.
– Jag ser framemot att höra juryns feedback. När man skapar en produkt gäller det att hitta de rätta proportionerna och smakerna. Jag sätter också mycket tid på det estetiska, säger Ekholm.

Kinos satsar på en produkt
I Kimitoön verkar ungefär en handfull mathantverkare. Även Johan och Diana Kinos vid Björknäs trädgård ser framemot veckoslutet. De deltar i år med en produkt.
Även Björknäs har kammat hem segern i tidigare FM med sin populära djävulssylt. Hur det går för årets tävlingsbidrag återstår att se.
– Största nyttan med att vara med i en sån här tävling är utvärderingen. Försäljningsmässigt är det också bra reklam att markera produkten med vinsttejpen, säger Johan Kinos.
Precis som Närboden kommer gårdsbutiken att öppna sina dörrar för FM-deltagare under lördagen. Kinos ser framemot veckoslutet.
– Visst är det trevligt att träffa andra mathantverkare, och vi kommer förhoppningsvis att hitta nya produkter att sälja i butiken, säger han.

Mathantverk ett sätt att minska svinnet
Björknäs trädgård ett växthusföretag som odlar allt från tomater, gurkor och sallader till chili, paprika och örter. Under sommarhalvåret säljs också andra producenters grönsaker och bär i deras butik invid Söderlångviksvägen.
Vägen till mathantverksbranschen började egentligen med att man ville hitta ett sätt att ta tillvara andra klassens tomater och minska svinnet från odlingarna.
– Till en början tänkte vi oss att vi skulle satsa på ketchup, men det blev ingen storsäljare. Det var djävulssylten sen som drog i väg och blev en populär produkt, säger Kinos.

Mathantverksmarknaden öppen för allmänheten
Som en del av FM i mathantverk ordnas en mathantverksmarknad i Glassgaraget på Söderlångvik gård. Kom och upplev lokala delikatesser och unika produkter direkt från producenterna den 10.-11.10.2025 kl. 11-17.
Söderlångviks gårds museum är öppet för allmänheten både fredag och lördag och gårdens restaurang Amos Krog erbjuder under helgen en unik närmatsmeny med skärgårdens bästa smaker.
Välkommen att njuta av tävlingsandan och delikata smaker!
Söderlångviks öppettider hittar du här(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida).