Gå till innehållet

Från huvudstadens brus till skärgårdens lugn

“Kimitoön är en intressant kombination av skärgårdslivsstil, brukshistoria och näst intill orörd natur. Här finns också ett så rikt utbud av kulturevenemang att jag inte en gång har behövt ta mig in till stan för den skull.”

Så här beskriver den 34-åriga diplomingenjören och fotografen Teemu Saloriutta sin nya hemort Kimitoön. Saloriutta med familj flyttade till Dalsbruk i Kimitoön i augusti 2023 efter att han tröttnat på huvudstadsregionens hektiska miljö, oljud och trängsel. Saloriuttas familj passade på att flytta till skärgården då han i och med coronapandemin i större utsträckning kunde utföra sitt sakkunnigarbete inom statsförvaltningen på distans. Nu öppnar sig Finlands vackraste skärgård nästan vid ytterdörren.

Att det blev just Kimitoön berodde på flera orsaker. För en som är passionerad av natur och friluftsliv var det ett trumfkort att bo nära naturen. Dessutom lockade småbarnspedagogikens och skolornas mindre gruppstorlekar, områdets tvåspråkighet samt förmånligare priser.

”Vi är en finskspråkig familj, men tvåspråkighet är definitivt en rikedom och jag är glad över att min dotter har lärt sig svenska på dagis. Själv bodde jag under studietiden ett tag i Sverige och upprätthåller gärna de språkkunskaper jag fick där”, berättar Saloriutta.

Först efter mycket resande runt om i Finland har jag insett hurdan unik helhet vi har att värna om här i Kimitoön

Vid sidan av sitt sakkunnigarbete jobbar Teemu som fotograf och skribent via eget företag. Arbetet sköter han mestadels på distans, men ungefär en gång i veckan åker Teemu till Åbo eller Helsingfors för bland annat kundmöten. Oftast åker han en del av vägen med egen bil och resten med tåg, men vid behov går det att åka kollektivt hela vägen.

Intervjufoton: Teemu Saloriutta