Gå till innehållet

Årets Företagare: Road Café Yttis

Årets Axelpriser delades ut fredagen den 7 juli på Baltic Jazz. Artikeln har producerats av Swe-viestintä i Åbo.

Motivering: Road Café Yttis erbjuder utmärkt service som kommer från hjärtat hos alla i personalen.

Priset som Årets Företagare gick denna gång till trion bakom Road Café Yttis och Hotel Merikruunu, dvs. till Susanna Nyman, Turo Tamminen och Markku Jelekäinen. De tre tog över verksamheten vid Merikruunu i början av året för att skapa något nytt som kan vara öppet året runt.

Susanna, hur känns det för er att bli utsedda till Årets Företagare?

Det är ett fint erkännande, vi uppskattar det.

Vad är det bästa med att vara företagare på Kimitoön?

Samarbetet mellan företagarna, och säsongvariationerna som ger mening till vårt arbete.

Vad motiverar er i ert arbete på Road Cafe Yttis?

Helt klart arbetsglädjen! Vårt motto är: “Först och främst måste man ha kul, lönen kommer i andra hand”.

Merikruunu har utvecklats en hel del under de senaste åren, bland annat har en högklassig stugby byggts nära huvudbyggnaden. Ni tog över verksamheten vid Merikruunu i början av året. Vad fick er att vilja arbeta både där och i Yttis?

I Yttis var det svårt att utveckla luncherna på grund av utrymmena och vi såg en möjlighet i att börja utveckla Merikruunu. Det var också dags för oss att göra något helt nytt utöver det vi redan gör. Inkvarteringsverksamheten på Hotel Merikruunu är ett utmärkt tillfälle för oss. Vi vill också vara aktivt med i utvecklingen av Kimitoöns året runt-turism.

Finns det något nytt för kunderna i Yttis eller Merikruunu i år?

Vi har finslipat Yttis koncept i några år nu och lyssnat på våra kunder, så där är vi inne på rätt spår tycker vi. Men även i Yttis har vår resa bara börjat.

Merikruunu har redan vuxit och utvecklats enormt, och ramarna är enastående, något helt nytt som vi inte har här sedan tidigare. Vi har just börjat utveckla Merikruunus hotell och av alla galna idéer vi har, försöker vi sålla bort de allra vanligaste och lämna kvar de galnaste och bästa.

Trion

Turo Tamminen har lång erfarenhet av professionellt arbete i köket. Han utbildade sig till kock på 90-talet och har arbetat på många restauranger sedan dess. “Han är solklart den rätta till krävande projekt, där verksamheten i en restaurang ska fås på rätt köl. Vi brukar säga att Turos bästa sidor definitivt är hans osvikliga smaksinne, omsorgsfullhet, flit, och entusiasm för att ta sig an nya projekt”, säger Susanna.

Markku Jelekäinen fortsatteefter flottan till restaurangskolan Perho och Hagainstitutet, varifrån han som köksmästare styrde vidare ut i världen för att inhämta erfarenheter och yrkeskunskap på olika restauranger. “Make har rest och sett världen och det är så man lär sig bäst. Det avslappnade sätt som Make gör saker på, även när han har bråttom, kommer från en inre vetskap om att han har full kontroll. Han är en extremt bra samarbetspartner och idékläckare, och en som också är villig att prova på nya saker och genomföra dem ända till slut”, säger Susanna och Turo.

Susanna Nyman är mångkunnig, med både ekonomisk och kreativ utbildning i bagaget. Hon har arbetat inom restaurangbranschen i tjugo år och även i chefsroll under en längre tid. “Företagsam och serviceminded ut i fingerspetsarna. En person med otrolig viljestyrka och uthållighet, som kan pressa sig själv till det yttersta för att nå sina mål. Även lagom galen samt vid behov behärskad och proffsig”, säger Make.