Gå till innehållet

Årets Kulturgärning: Sari Kippilä och Tuomo Tammenpää, Kulturhus Björkboda

Motivering till priset: Sari Kippilä och Tuomo Tammenpää har med Kulturhus Björkboda, eller Kubu skapat ett kulturcentrum för en bred skara besökare. Verksamheten i det rymliga huset omfattar allt från kurser och utställningar till gårdsloppisar, workshoppar med mera. Kubu har på kort tid etablerat sig som en seriös aktör inom samtidskonsten, men också som en plats för gemenskap, kreativitet och samverkan för alla. Kubu lockar till sig besökare och konstnärer både från ön och annanstans ifrån, och bidrar därför till att sätta Kimitoön på kartan.

Kubu har högt i tak för alla

Sari Kippiläs och Tuomo Tammenpääs varma relation till kulturarbete och konst utgör grunden för Kulturhus Björkboda, eller Kubu. I Kubu ordnas bland annat utställningar, evenemang, workshoppar, eller i princip allt möjligt som har med kreativitet och gemenskap att göra. Vi frågade Sari och Tuomo om bakgrunden till Kubu.

Sari och Tuomo, berätta för oss om Kubus koncept

Kulturhus Björkboda, med smeknamnet Kubu, är ett allaktivitetshus som är öppet året runt, och dit alla är välkomna. Vårt mål är att etablera oss som både en mångsidig evenemangsplats och ett intressant resmål. Kärnan för vår verksamhet är kollektivt lärande, i linje med arvet efter skolan. Huset har inga målgrupper, medan verksamheten har många. Det vi menar med ordet kultur omfattar allt sådant som människor gör tillsammans.

Varifrån kom Kubus besökare 2023?

De som besöker Kubu året om är främst från ön, men under evenemangen har vi också haft besökare från de närliggande kommunerna. Sommargäster tittar in även utanför sommarsäsongen, och de är främst från Helsingfors och Åbo. På sommaren kom det turister från hela Finland och utländska bekanta till sommargästerna.

Vilken var den mest minnesvärda händelsen i Kubu 2023?

Både Ukrainakvällen som ordnades tidigt i våras och Adam Korpaks vernissage på sommaren, som kulminerade i en konsert med Lau Nau, var båda mycket gripande händelser som fyllde huset med besökare och många känslor.

Ordnar ni evenemangen själva eller kan andra kulturarbetare också ordna evenemang på Kubu?

Målet är uttryckligen att Kubu ska bli en plats där vem som helst kan arrangera evenemang. Och inte endast kulturarbetare, utan alla, det vill säga öbor, sommargäster, tillfälliga besökare och organisationer. Nu när verksamheten är rätt ny är naturligtvis de evenemang som vi själva producerar mer framträdande när vi marknadsför platsen. I den verksamhet som anordnas av andra ingår bland annat kurser av vuxeninstitutet och Musikinstitutet Arkipelag.

Ska arrangörerna kontakta Kubu eller kontaktar Kubu arrangörerna?

Både och. Gradvis har vetskapen om huset spridit sig och vi blir kontaktade, men vi letar ständigt efter nya partner. Glädjande ofta föreslår besökarna olika aktiviteter. Arrangörerna varierar och begränsar sig inte till exempelvis kulturarbetare.

Varför bestämde ni er för att starta Kubu på Kimitoön?  Hur uppstod idén om Kubu – hade ni drömt om att starta ett kulturhus eller uppstod idén när Björkboda skola blev till salu?

Vi flyttade till Kimitoön för 16 år sedan och har varit aktiva inom kulturverksamhet, andelslagsverksamhet och festivalproduktion. Under den här tiden har vi sett att det råder brist på lämpliga utställningslokaler. I och med att vårt köpbud godkändes kunde vi börja utveckla idéer om en bredare verksamhet. Lokalerna gjorde verklighet av våra drömmar om kurs- och workshoppsverksamhet.

Hur tycker ni att Kimitoön har tagit emot Kubu?

Kubu har fått ett varmt mottagande och vi har märkt att utställningslokalerna och salen behövdes direkt. Våra besökare återvänder och deltar också i verksamheten och i att utveckla nya idéer. Det är det säkraste måttet på ett gott resultat.

Sari Kippilä och Tuomo Tammenpää

Kulturhus Björkboda i ett nötskal:

Plats: Före detta Björkboda folkskola, numera Kulturhus Björkboda, Kubu

Öppet: onsfre kl. 1018, lö kl. 1015, sö kl. 1117

Ev. inträde: fritt inträde, eventuell avgift för kurser och evenemang

Webbplats/sociala medierKubu.fi(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida), FB: Kulturhus Björkboda, IG: kulturhus_Kubu

Vad ordnas på Kubu? Utställningar, kurser, workshoppar, evenemang, möten. Och inte ”av oss för er” utan tillsammans.

Höstens höjdpunkter på Kubu:

  • 22.10 De nuvarande utställningarna avslutas med konstnärer på plats, plus lyssningsworkshop och gitarrkonsert.
  • 27.10. Vernissage för fotoutställningen “Dreamers and Stargazers” av Sami Sänpäkkilä.
  • 9–10.12. Julmarknad och Norpas konstbasar.
  • Mörkerfesten Mörkö, vår största produktion, äger rum i Västanfjärd 3–4.11.
Kulturhus Björkboda

Artiklarna har producerats av Swe-viestintä.