Gå till innehållet

Kulturens Axelpris 2023

Kulturens Axelpriser 2023 delades ut lördagen den 14 oktober kl. 13 i Villa Lande.

Prisutdelningen inleddes med kommundirektör Erika Strandbergs tal till kulturen. Därefter delades följande pris ut:⁠

  • Årets Kulturpris⁠
  • Årets Unga Kulturpris⁠
  • Bibliotekets Axelpris⁠
  • Årets Kulturgärning⁠

Läs intervjuerna med årets pristagare här:

Artiklarna har producerats av Swe-viestintä.

Årets kulturpris: Nina Källberg

Motivering till priset: Nina Källberg är en viktig drivkraft för Kimitoöns musikliv. Hon har arbetat länge och förtjänstfullt för Musikinstitutet Arkipelag och för Kimitoöns Musikfestspel, och är själv också en skicklig musiker. Ninas passion för musiken har gett både barn, unga och äldre en möjlighet att få njuta av musiklivet såväl genom musikstudier som konserter och spelningar.

Mångsidigt arbete för Kimitoöns musikliv

Nina Källberg är aktiv inom musiklivet på många olika sätt. Hon undervisar både barn och vuxna vid Musikinstitutet Arkipelag och Kimitoöns vuxeninstitut och medverkar aktivt i flera av musikevenemangen som ordnas på ön.

Hon är också en månginstrumentalist som framför allt spelar tvärflöjt och blockflöjt, men även piano, och har dessutom börjat spela harpa under de senaste två åren. I likhet med instrumenten är hon öppen för många olika musikgenrer.

– Jag är allätare då det gäller musik. Det jag lyssnar på beror på var jag befinner mig, vad jag gör just då, vilken tidpunkt på dagen det är och hur det känns i kroppen och knoppen just då.

Med i musikevenemangen

Nina har varit med i kammarmusikfestivalen Kimitoöns Musikfestspel sedan starten och har därför hunnit med flera olika roller i verksamheten.

– Då musikfestspelens föregångare Kimito Musikdagar arrangerades för första gången 1999 var jag flöjtlärare på ett musik-dansläger som musikdagarna arrangerade. På senare år har jag fungerat både som flöjtlärare och lägerledare på samma läger.

Nina är medlem i musikfestspelens styrelse och deltar också ivrigt som frivilligarbetare.

– För tillfället fungerar jag som styrelseordförande och jobbar som frivillig tillsammans med många av de härliga människor som ger av sin egen tid för att festspelen skall kunna genomföras. De är verkliga kulturentusiaster!

Kimitoöns Musikfestspel är långt ifrån det enda musikevenemanget Nina deltar i. Under 2023 har hon medverkat i flera olika musikprojekt tillsammans med andra lärare och elever vid Musikinstitutet Arkipelag. Utöver det har hon deltagit i församlingens verksamhet som både körmedlem och flöjtist.

Kimitoöns musikliv vilar på flera hörnstenar

Nina nämner musikfestspelen, jazzfestivalen Baltic Jazz och den mångkonstnärliga Festival Norpas som några av sina årliga höjdpunkter i Kimitoöns musikliv.

– Att ha tre festivaler i vår kommun, som inte är alltför stor, är inte alls dåligt. 

Nina lyfter fram betydelsen av Musikinstitutet Arkipelag. Institutet har varit verksamt på Kimitoön sedan 1982, och har sedan dess gett både unga och äldre möjlighet till en livslång hobby eller till och med ett yrke inom musik och dans.

– Då jag själv började spela fanns det inget musikinstitut, utan fick med mina föräldrars hjälp åka till en annan ort för att få undervisning i flöjtspel.

Kimitoöns Musikgille, församlingen och Kimitoöns vuxeninstitut har också ett stort genomslag inom musiken, påminner Nina.

Av framtiden önskar hon sig att Kimitoöns musik- och kulturliv fortsätter att blomstra, och att man ska förstå hur viktig kulturen är för alla på ön.

– Människor mår bra av allt slags kulturutbud, det är alldeles klart!

Nina Källberg

Årets Kulturgärning: Sari Kippilä och Tuomo Tammenpää, Kulturhus Björkboda

Motivering till priset: Sari Kippilä och Tuomo Tammenpää har med Kulturhus Björkboda, eller Kubu skapat ett kulturcentrum för en bred skara besökare. Verksamheten i det rymliga huset omfattar allt från kurser och utställningar till gårdsloppisar, workshoppar med mera. Kubu har på kort tid etablerat sig som en seriös aktör inom samtidskonsten, men också som en plats för gemenskap, kreativitet och samverkan för alla. Kubu lockar till sig besökare och konstnärer både från ön och annanstans ifrån, och bidrar därför till att sätta Kimitoön på kartan.

Kubu har högt i tak för alla

Sari Kippiläs och Tuomo Tammenpääs varma relation till kulturarbete och konst utgör grunden för Kulturhus Björkboda, eller Kubu. I Kubu ordnas bland annat utställningar, evenemang, workshoppar, eller i princip allt möjligt som har med kreativitet och gemenskap att göra. Vi frågade Sari och Tuomo om bakgrunden till Kubu.

Sari och Tuomo, berätta för oss om Kubus koncept

Kulturhus Björkboda, med smeknamnet Kubu, är ett allaktivitetshus som är öppet året runt, och dit alla är välkomna. Vårt mål är att etablera oss som både en mångsidig evenemangsplats och ett intressant resmål. Kärnan för vår verksamhet är kollektivt lärande, i linje med arvet efter skolan. Huset har inga målgrupper, medan verksamheten har många. Det vi menar med ordet kultur omfattar allt sådant som människor gör tillsammans.

Varifrån kom Kubus besökare 2023?

De som besöker Kubu året om är främst från ön, men under evenemangen har vi också haft besökare från de närliggande kommunerna. Sommargäster tittar in även utanför sommarsäsongen, och de är främst från Helsingfors och Åbo. På sommaren kom det turister från hela Finland och utländska bekanta till sommargästerna.

Vilken var den mest minnesvärda händelsen i Kubu 2023?

Både Ukrainakvällen som ordnades tidigt i våras och Adam Korpaks vernissage på sommaren, som kulminerade i en konsert med Lau Nau, var båda mycket gripande händelser som fyllde huset med besökare och många känslor.

Ordnar ni evenemangen själva eller kan andra kulturarbetare också ordna evenemang på Kubu?

Målet är uttryckligen att Kubu ska bli en plats där vem som helst kan arrangera evenemang. Och inte endast kulturarbetare, utan alla, det vill säga öbor, sommargäster, tillfälliga besökare och organisationer. Nu när verksamheten är rätt ny är naturligtvis de evenemang som vi själva producerar mer framträdande när vi marknadsför platsen. I den verksamhet som anordnas av andra ingår bland annat kurser av vuxeninstitutet och Musikinstitutet Arkipelag.

Ska arrangörerna kontakta Kubu eller kontaktar Kubu arrangörerna?

Både och. Gradvis har vetskapen om huset spridit sig och vi blir kontaktade, men vi letar ständigt efter nya partner. Glädjande ofta föreslår besökarna olika aktiviteter. Arrangörerna varierar och begränsar sig inte till exempelvis kulturarbetare.

Varför bestämde ni er för att starta Kubu på Kimitoön?  Hur uppstod idén om Kubu – hade ni drömt om att starta ett kulturhus eller uppstod idén när Björkboda skola blev till salu?

Vi flyttade till Kimitoön för 16 år sedan och har varit aktiva inom kulturverksamhet, andelslagsverksamhet och festivalproduktion. Under den här tiden har vi sett att det råder brist på lämpliga utställningslokaler. I och med att vårt köpbud godkändes kunde vi börja utveckla idéer om en bredare verksamhet. Lokalerna gjorde verklighet av våra drömmar om kurs- och workshoppsverksamhet.

Hur tycker ni att Kimitoön har tagit emot Kubu?

Kubu har fått ett varmt mottagande och vi har märkt att utställningslokalerna och salen behövdes direkt. Våra besökare återvänder och deltar också i verksamheten och i att utveckla nya idéer. Det är det säkraste måttet på ett gott resultat.

Kulturhus Björkboda i ett nötskal:

Plats: Före detta Björkboda folkskola, numera Kulturhus Björkboda, Kubu

Öppet: onsfre kl. 1018, lö kl. 1015, sö kl. 1117

Ev. inträde: fritt inträde, eventuell avgift för kurser och evenemang

Webbplats/sociala medierKubu.fi(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida), FB: Kulturhus Björkboda, IG: kulturhus_Kubu

Vad ordnas på Kubu? Utställningar, kurser, workshoppar, evenemang, möten. Och inte ”av oss för er” utan tillsammans.

Höstens höjdpunkter på Kubu:

  • 22.10 De nuvarande utställningarna avslutas med konstnärer på plats, plus lyssningsworkshop och gitarrkonsert.
  • 27.10. Vernissage för fotoutställningen “Dreamers and Stargazers” av Sami Sänpäkkilä.
  • 9–10.12. Julmarknad och Norpas konstbasar.
  • Mörkerfesten Mörkö, vår största produktion, äger rum i Västanfjärd 3–4.11.

Årets Unga kulturpris: Fanny Karell

Motivering till priset: Fanny Karell har varit aktiv både som skådespelare och sångare i Raseborgs sommarteater. I Åbo har hon deltagit två gånger i luciatåget och sjunger dessutom i Florakören. Hon är också en passionerad amatörsömmerska och syr fantastiska aftonklänningar. Fanny är kreativ både i grupp och för sig själv, och visar att båda formerna av kreativitet är lika mycket värda.

Kreativ på många plan

Fanny Karell studerar farmaci vid Åbo Akademi. På sin fritid sjunger hon i kör och syr klänningar. Kören ligger henne varmt om hjärtat, även den tar upp mycket av hennes tid.

Vad är det bästa med att sjunga i Florakören?

Att få syssla med min favorithobby med mina bästa vänner. Det är just i kören jag hittat mina närmaste vänner. Det är så mycket mer än bara sång, även om man också verkligen lär sig att älska och uppskatta körmusik. Jag kan inte tänka mig en studievardag utan kören.

Ska du medverka i Raseborgs sommarteater i år?

Tyvärr inte i år, jag har en lång praktik på kommande som ställer till det lite. Men jag hoppas jag kan vara med igen snart.

Du syr jättefina klänningar. Vad används de till – säljer du dem?

Nej, jag syr för tillfället bara för eget bruk. Oftast börjar jag ett nytt projekt inför en fest, som en årsfest eller ett jubileum. Jag tycker bäst om att sy långklänningar för just sådana tillställningar.

Hur mycket tid tar det att sy en klänning och syr du annat än klänningar?

Det varierar mycket. Har jag bråttom kan en långklänning bli klar på en dag men det borde egentligen ta mycket längre än så. Det finns oändligt med detaljer att jobba på – jag gillar att göra insidan av klänningen vacker och dekorativ vilket kräver mycket tid och planering. Oftast syr jag klänningar, men ibland även kjolar och blusar.

Har du andra kreativa hobbyer?

Det är nog väldigt mycket sång just nu som tar upp nästan all min tid och så har jag många syprojekt som jag längtar efter att hinna sätta igång, men utöver det har jag fastnat lite för dans också på sistone. 

Vilken är din favorit-:

sång?

Gøta av The Real Group

pjäs?

All Shook Up

klänning?

Den röda jag sydde till ett körjubileum i Linköping 

När började du med:

sång?

I samband med Kimito lucia 2017

teater?

Sommaren 2022

att sy?

Inför halloween 2018

Något som du inte ännu gjort men vill göra:

Sång?

En duett

Teater?

Mera sommarteater 

Sy?

En kappa

Bibliotekets Axelpris⁠: Västanfjärds byaråd

Motivering till priset: Västanfjärds byaråd har sedan 2019 hållit Västanfjärds bibliotek öppet på lördagar. Öppethållningen sker på frivilligbasis och gör det möjligt för kunderna att använda bibliotekets självbetjäning. Det aktiva byarådets insats är ett värdefullt komplement till bibliotekstjänsterna i Västanfjärd. På lördagarna används biblioteket framför allt av fritidsboende, speciellt på sommaren.

Driftigt byaråd håller bibliotek lördagsöppet

Vivi-Ann Rehnström företräder Västanfjärds byaråd och dem som arbetar frivilligt på lördagar i Västanfjärds bibliotek. Vi frågade henne om bibliotekets betydelse för kunderna.

Vilka är ni som jobbar frivilligt i biblioteket?

– Vi är ett tjugotal personer som ställer upp som övervakare under bibliotekets öppethållningstider. På jourlistan finns både fast- och deltidsboende, svensk- och finskspråkiga, byarådsmedlemmar och andra personer som vill se till att biblioteket hålls öppet. De som är intresserade kan anmäla sitt intresse till mig eller till bibbapersonalen. Man får en kort introduktion till uppgifterna och så skriver man på ett löfte om tystnadsplikt.

Praktisk lösning på nedläggningshot 2018

År 2018 hade kommunen för avsikt att lägga ner Västanfjärds bibliotek helt och hållet av kostnadsskäl. Före det hade öppethållningstiderna redan minskat till bara tre dagar i veckan – men då sade Västanfjärdsborna ifrån.

– På ett möte mellan invånarna och biblioteksfolket protesterade vi kraftigt och ville i stället utvidga öppethållningen också till veckoslut, då många har mera tid att besöka bibban. När Västanfjärdsbiblioteket sedan fick en utlåningsapparat som gjorde att kunderna själva kunde registerara sina lån kunde initiativet om lördagsöppet genomföras.

– Varje lördag sedan dess har en av oss öppnat biblioteket kl. 10 och suttit där och övervakat till kl. 14.

– Sommargästerna som kommer ut till veckosluten har varit särskilt glada över att hinna in till bibban för att låna semesterläsning och filmer på lördagarna.

– Men framför allt är biblioteket viktigt för alla bofasta. Biblioteket har traditioner som går tillbaka långt innan det blev kommunalt. Med hjälp av donationer grundade Västanfjärdsborna en boksamling på 1800-talet som utvecklades till en “läsestuga” och som sedan blev en egen institution i Västanfjärds kommun.

Mer än en bibba

Vivi-Ann poängterar att bibliotekets roll i samhället är ytterst viktig – speciellt för dem som har lång väg till andra bibliotek och för dem som inte är vana vid eller inte har möjlighet att använda digitala bibliotekstjänster.

– Biblioteket idag är ju mycket mera än en boksamling. Det är ett ställe där man kan mötas och tillbringa tid utan att betala något. Förutom att låna böcker är det särskilt populärt i Västanfjärd att läsa tidningar och tidskrifter, lägga pussel och använda dator. Och det allra viktigaste: eftersom bibban är en dörr ut till hela världens kunskap och litteratur är den en grundpelare för demokratin.

Vad beträffar bibliotekets framtid har Vivi-Ann begärt att ansvariga politiker och tjänstemän ska ta bibliotekets behov i beaktande i samband med budgetplaneringen för 2024.

– När kommunen inte längre ansvarar för hälso- och sjukvården återstår bildningen som den största och viktigaste uppgiften, avslutar hon.

Kommundirektörens tal till kulturen

Kommundirektör Erika Strandberg inledde prisutdelningen med ett hyllningstal till kulturen.

Bästa kulturvänner, Arvoisat kulttuurin ystävät 

Idag ska vi dela ut våra lokala Axelpris inom kultur. Vi ska så småningom uppmärksamma förtjänta personer inom kulturen och biblioteket. Före vi ska låta de verkliga huvudpersonerna få träda fram, så vill jag tacka för möjligheten att få vara med och för att få framföra några ord kulturen till ära.

Jaamme tänään paikalliset kulttuurialan Axel-palkinnot. Myöhemmin tänään palkitsemme ansioituneita henkilöitä kulttuurin ja kirjastojen piirissä. Ennen kuin annamme todellisten päähenkilöiden astua esiin, haluaisin kiittää mahdollisuudesta olla täällä ja lausua muutaman sanan kulttuurin kunniaksi. 

Bästa festpublik, Hyvä juhlayleisö 

Kulturen har en betydande roll på Kimitoön och utgör en grundpelare för ortens attraktivitet och unikhet.  

Kulturen här på Kimitoön är mångsidig, äkta och  välkomnande. Den ger också våra invånare gemenskap och meningsfullhet. Vårt mångsidiga kulturliv ger öns levnadsmiljö en särskild karaktär, som inte bara är viktig för bevarandet av vår historia utan också för att forma vår framtid.

Genom satsningar på Kimitoöns unika historia och kulturbebyggelse, vår vackra landsbygd och skärgård samt idrotts- och kultursektorn har vi också utvecklats till ett av landets mest attraktiva besöksmål. 

Inom besöksnäringen är kulturturismen en nyckelaspekt, och har lyfts till ett av tre fokusområden.

Genom att utveckla kulturupplevelser och kulturprodukter skapar vi upplevelser som lockar besökare och främjar multilokaliteten. 

Detta sätter Kimitoön på kartan som en destination där kulturen lever och inspirerar, och där både invånare och besökare kan uppleva och delta i det rika kulturarvet som vår ö har att erbjuda.

Hyvät kulttuurin ystävät

Haluaisin myös käyttää tilaisuutta pohtia omaa suhdettani kulttuuriin. Te kulttuuritoimijat edustatte minulle avoimuutta, rohkeutta ja avarakatseisuutta. Nämä kaikki ovat ominaisuuksia, joita nyky-yhteiskunnassa ei todellakaan voi sanoa olevan liikaa.

Siteeraan tähän liittyen runoilijaa Eeva Kilpeä: 

”Minä pidän ihmisistä, joilla on avoin mieli. 
Ihmisistä jotka pystyvät sanomaan: Ai? 
Niinkö? Vai niin. En tiennytkään. 
Tuota en tullut ajatelleeksi. 
Avoin mieli on enemmän kuin viisaus, 
enemmän kuin oikeassa oleminen, 
enemmän kuin ”johan minä sanoin” ja 
”minä tiesin sen jo vuonna…” 

(Eeva Kilpi, Perhonen ylittää tien, kootut runot 1972-2000” 

För egen del hoppas jag på att också kunna förse mig själv med mod och öppenhet för att välkomna ännu fler kulturupplevelser i mitt liv.  

För mig, och säkert för många av er andra här idag, är en kulturupplevelse ett andrum.
Det är en av de få stunderna när vi verkligen närvarar i nuet, och det ger oss möjligheten att öppna våra sinnen för något nytt och överraskande. 

Varje kulturupplevelse är unik. Den är formad av och för varje individ som upplever den, och den blir en unik del av varje persons personliga minnesbank. I en värld där allt kan hittas och spelas på repeat, är en kulturell upplevelse något äkta och flyktigt. 

Denna flyktighet är faktiskt en del av dess värde. I mitt hjärta har jag sparat ögonblick av de kulturella upplevelser som har berört mig och de har blivit min personliga kulturskatt.

Jag hoppas att alla kan skapa sina egna kulturskatter med unika minnen och upplevelser som berör just dem. 

Jag är också tacksam över att vi här på Kimitoön har så många mångsidiga och kunniga kulturutövare som delar med sig av sin kunskap och kreativitet till oss alla. 

Bästa festpublik, hyvä juhlayleisö 

Lopuksi haluaisin vielä korostaa kulttuurin merkitystä Kemiönsaarelle.

Yhteenvetona voimme todeta, että kulttuuri on elintärkeä tekijä Kemiönsaaren tulevaisuuden rakentamisessa.  

Kulttuuri antaa merkityksen paikallisille panostuksille asumiseen, matkailuun ja lähiympäristön kehittämiseen, ja ilman kulttuuria nämä olisivat tyhjiä ponnistuksia. 

Haluaisin myös esittää lämpimät kiitokset kaikille kulttuuritoimijoille. Kiitos rohkeudestanne, ajastanne ja omistautumisestanne sille, mitä teette ja mistä me saamme nauttia. 

Jag vill avsluta med att rikta ett stort tack till alla våra kulturaktörer. Tack för ert mod, er tid, och ert engagemang i det ni gör och som vi får njuta av.  

TACK – KIITOS.