Gå till innehållet

Årets Unga Kulturpris: Fanny Karell

Motivering till priset: Fanny Karell har varit aktiv både som skådespelare och sångare i Raseborgs sommarteater. I Åbo har hon deltagit två gånger i luciatåget och sjunger dessutom i Florakören. Hon är också en passionerad amatörsömmerska och syr fantastiska aftonklänningar. Fanny är kreativ både i grupp och för sig själv, och visar att båda formerna av kreativitet är lika mycket värda.

Kreativ på många plan

Fanny Karell studerar farmaci vid Åbo Akademi. På sin fritid sjunger hon i kör och syr klänningar. Kören ligger henne varmt om hjärtat, även den tar upp mycket av hennes tid.

Vad är det bästa med att sjunga i Florakören?

Att få syssla med min favorithobby med mina bästa vänner. Det är just i kören jag hittat mina närmaste vänner. Det är så mycket mer än bara sång, även om man också verkligen lär sig att älska och uppskatta körmusik. Jag kan inte tänka mig en studievardag utan kören.

Ska du medverka i Raseborgs sommarteater i år?

Tyvärr inte i år, jag har en lång praktik på kommande som ställer till det lite. Men jag hoppas jag kan vara med igen snart.

Du syr jättefina klänningar. Vad används de till – säljer du dem?

Nej, jag syr för tillfället bara för eget bruk. Oftast börjar jag ett nytt projekt inför en fest, som en årsfest eller ett jubileum. Jag tycker bäst om att sy långklänningar för just sådana tillställningar.

Hur mycket tid tar det att sy en klänning och syr du annat än klänningar?

Det varierar mycket. Har jag bråttom kan en långklänning bli klar på en dag men det borde egentligen ta mycket längre än så. Det finns oändligt med detaljer att jobba på – jag gillar att göra insidan av klänningen vacker och dekorativ vilket kräver mycket tid och planering. Oftast syr jag klänningar, men ibland även kjolar och blusar.

Har du andra kreativa hobbyer?

Det är nog väldigt mycket sång just nu som tar upp nästan all min tid och så har jag många syprojekt som jag längtar efter att hinna sätta igång, men utöver det har jag fastnat lite för dans också på sistone. 

Fanny Karell

Artiklarna har producerats av Swe-viestintä.

Läs hela artikeln och artiklarna om de andra kulturpristagarna här: