Gå till innehållet

Ett tryggt familjeliv

Letar du efter en trygg, tvåspråkig och naturnära plats för din familj att bo på inom ett rimligt avstånd från de största städerna i södra Finland? Nedan hittar du information för familjer som planerar att flytta.

Bild: Jasmin Yuchun

I Kimitoön har majoriteten av invånarna svenska som modersmål, men det finns finsk- och svenskspråkiga grundskolor i Dalsbruk och Kimito. Utöver detta har kommunen två attraktiva svenskspråkiga byskolor i Västanfjärd (på bilden) och på ön Rosala. I Kimito finns ett svenskspråkigt gymnasium och Axxell Brusaby erbjuder grundexamensutbildningar i naturresurssektorn. Här har barnen en unik möjlighet till språkbad och en trygg skolgång!

Våra små skolor och förskolor är kända för sin personliga uppmärksamhet. Små klasstorlekar säkerställer att varje barn får det stöd de behöver för att lyckas. Lärare, personal och hela samhället är engagerade i att skapa en trygg och vänlig atmosfär – för alla.

Oavsett om det handlar om vandring på naturstigar, danskurser, ridning eller fotboll finns det många sätt att vara aktiv och inspirerad året runt! Hitta öns naturstigar, bollplaner och hundratals andra aktiviteter på Kimitoöns aktivitetskarta.

Vår skärgård ligger delvis i en nationalpark och är också en del av UNESCO:s biosfärområde. Kustruttens cykelled förenar de vackraste landskapen och byarna i södra Finland. Till Kimitoöns sevärdheter hör Bengtskärs fyr, Örö, Dalsbruks bruksby, Högsåra, Rosala Vikingacenter samt Sagalunds museum och barnkulturcentrum.

Dessa kan också intressera dig: