Gå till innehållet

Deltagande budgetering 2024 − blommande bänkområde, utegym och hjälpmedel

I måndags behandlade kommunstyrelsen årets deltagande budgetering och bekräftade de tre vinnande förslagen. I februari fick kommunen in 17 förslag, vilket är färre än i fjol, men alla förslag var goda. Av dessa valde man ut åtta förslag som alla kommuninvånare över 12 år fick rösta på i mars. Av totalt 592 röster gick majoriteten till tre förslag, som kommer att förverkligas under år 2024.

Deltagande budgetering ger kommunens invånare möjligheten att själv vara med och bestämma om hur en viss summa pengar ska användas. Målet är att förbättra möjligheten att påverka och delta i kommunen.

Uthyrbara hjälpmedel underlättar vardagen

Ett av de tre vinnande idéerna kommer från Lenita Lundström, som föreslog att kommunen införskaffar hjälpmedel som kan lånas ut till invånare som behöver dem.

− Jag jobbar med anpassad motion, och har fått se hur fina hjälpmedel det finns. Då vill man verkligen att de som kan ha nytta av dem, ska få tag på sådana! Vem som helst kan någon gång råka ut för ett sjukdomsfall eller olycka och behöva ett hjälpmedel för att komma i gång med exempelvis gåendet igen, säger Lundström.

Enligt Lundström har hon skickat in ungefär samma idé tre år i rad.

− I år bestämde jag mig för att göra lite kampanj för att få många röster. Jag blev otroligt glad då jag fick höra att mitt förslag ska få pengar! De här hjälpmedlen kommer att skänka mycket glädje till användarna. Jag hoppas verkligen att allt som införskaffas kommer att användas mycket, säger Lundström.

Bänkområde ökar trivseln vid Kimito torg

För att öka gemenskapen i Kimito centrum föreslog Jill Karlsson att man bygger ett bänkområde med inbyggda blomplanteringslådor vid torget intill Villa Lande.

− Jag vill så gärna ha mera aktivitet till Kimito torg men tycker att det är lite trist, så när jag för några somrar sedan trallade på Mariehamns gågata och satte mig på en blommande bänk och läste en bok en stund, tänkte jag att de här skulle passa bra också på vårt torg, säger Karlsson.

Karlsson jobbar som föreningskoordinator i kommunen och blev väldigt glad över att torget kommer att piffas upp:

− Det är härligt och häftigt att få det lite mysigare på torget. Nu får jag börja hitta på aktiviteter dit!

Utegym intill Dragsfjärds idrottsplan

Det tredje förslaget som kommer att förverkligas är ett utegym i Kärra by. Idén skickades in av Dragsfjärds Idrottsklubb rf, som tyckte att ett litet utegym skulle passa perfekt i anslutning till löpbanor, sågspånsbanan, fotbollsplanen, lekparken och DIK-paviljongen.

− Där kan man träna i samband med att man är ute och promenerar eller medan barnen leker i parken, säger Jenny Sundqvist, ordförande för Dragsfjärds Idrottsklubb.

Enligt Sundqvist är utegym också en plats för social interaktion och gemenskap:

− Varje vecka träffas allt från barn till pensionärer vid vår sportplan för olika aktiviteter. Ett utegym gynnar alla, tonåringar till seniorer. Det erbjuder många hälsofördelar och är lättillgängligt och gratis att använda året om. Det var väldigt roligt att vår idé om utegym fick ett så gott mottagande och många röster! Vi är väldigt tacksamma i DIK för Kimitoöbornas engagemang i frågan.

Vinnarnas tips inför nästa års deltagande budgetering

− Om du känner i ryggmärgen att du har en riktigt bra idé, tveka inte att skicka in förslaget! Ifall det sedan går vidare till omröstning, marknadsför det ordentligt själv genom att prata med folk eller skriva om det på sociala medier. Försök också beskriva idén så bra som möjligt så att man förstår vad det handlar om.
Jill Karlsson

− Fundera på vad du tycker att saknas eller skulle kunna förbättras i din närmiljö. Fundera sedan konkret på var, när och hur din idé kan förverkligas och vad kostnaden blir.
Jenny Sundqvist, Dragsfjärds Idrottsklubb rf

− Skriv ner goda idéer som du får längs med året – annars hinner du glömma bort dem innan det är dags att skicka in förslag!
Lenita Lundström