
Kimitoöns vatten framtidssäkrar vattentjänster
Kommunen arbetar på högtryck för att garantera en stabil och högkvalitativ vattenförsörjning – även under störningar.
För att samhället ska fungera krävs rent vatten och en säker hantering av avloppsvatten. Att upprätthålla den grundläggande funktionen gör att beredskap på det oväntade är ständigt närvarande i vardagen på Kimitoöns vatten.
Vattenverket upprätthåller en 24/7 dejour som övervakar funktionerna och gör utryckningar vid behov även utanför normal arbetstid.
När extrema väderfenomen så som stormar och skyfall blir vanligare sätter det också press på vattenverkets ledningsnät.
Ordentliga skyfall gör att vattennivån hastigt kan stiga så att regnvatten väller in i avloppssystemen, vilket sätter press på vattenreningen. Häftiga stormar kan i värsta fall påverka elförsörjningen.
På grund av Kimitoöns placering i Skärgårdshavet är utsläppskraven för att minska näringsavrinningen ut i vattendragen extra höga. I praktiken betyder det att reningskraven för vattenreningen är dimensionerad för ett betydligt större reningsverk.
Sedan satsningen på centraliseringen avloppsvattenreningen har belastningen av näringsämnen ut till skärgårdshavet minskat till en bråkdel av de tidigare.
Niklas Enestam, VD för Kimitoöns vatten
Utsläppskraven har Kimitoöns vatten klarat av galant, säger Niklas Enestam som är VD för Kimitoöns vatten.
– Sedan satsningen på centraliseringen avloppsvattenreningen har belastningen av näringsämnen ut till skärgårdshavet minskat till en bråkdel av de tidigare. Till exempel fosforbelastningen har gått ner med över 90 procent, säger Enestam.
Och om elen slås ut finns det reservaggregat att tillgå.
– På våra två vattenverk och i reningsverket finns det reservaggregat. Vi har dessutom ett mobilt aggregat som vi kan koppla in i pumpstationer, säger Enestam.
Man är också beredd för cyberattacker och andra illdåd
Framtiden för med sig nya utmaningar
Att leva med tiden är viktigt för att kunna leverera tryggt vatten till Kimitoöns invånare även i framtiden. I horisonten finns omfattande reparationer på vattennätet.
– Man räknar med att vattenrör har en livslängd på ungefär 50 år. Det finns flera områden med äldre vattenrör som kommer behöva saneras inom en snar framtid, säger Enestam.
Även förändringar i lagstiftningen är att vänta. Just nu pågår diskussioner om EU:s nya vattenskyddsdirektiv, som förstås också på lång sikt påverkar verksamheten i Kimitoöns vatten.
Det är ännu oklart vad direktivet innehåller, men att vänta är nya och hårdare krav för rening av läkemedel och mikroplaster. Hurdana krav det sätter på vattenverkets utrustning återstår att se.