Festivalveckan
Kimitoöns jubileumsår kulminerar i en festivalvecka under försommaren, som arrangeras tillsammans med lokala samarbetspartner. Tanken bakom festivalveckan, och särskilt huvudkonserten på lördag, är att bjuda in alla att delta i festligheterna – den här gången utan talkohjälp, så att alla kan koncentrera sig på att njuta av den festliga atmosfären. Nedan hittar du mer information om planeringen och konceptet för festivalveckan, som för närvarande är under uppbyggnad och som lovar mycket gott för hela gemenskapen!

För Kimitoöns jubileumsveckan har valts ut platser och teman som är viktiga för ön. Under respektive dag lyfts antingen en plats eller ett tema fram, eller båda. För de flesta av temadagarna har man redan hittat samarbetspartners som bidrar till programmet genom att vara värd för temadagen under festivalveckan.
Dessa teman och platser är viktiga på Kimitoön och har därför förtjänat sin egen dag.
Vi uppdaterar informationen och programmet preciseras. Arrangörerna förbehåller sig rätten till ändringar.
Måndag — Bastu

Festivalveckan inleds måndagen den 9.6. med temat bastu. Att bada bastu renar kroppen, lindrar stress och främjar välbefinnandet.
Att bada bastu renar kroppen, lindrar stress och främjar det allmänna välbefinnandet. Bastun är en social och andlig upplevelse som är en viktig del av den finska kulturen och vardagen.
Bastun ses som en central del av den finska livsstilen och traditionerna, där kunskap och erfarenheter förs vidare mellan generationerna. Bastun är också en viktig plats för social samvaro. UNESCO:s lista lyfter fram bastuns betydelse för gemenskap och bevarandet av kulturarvet.
Tisdag — hästar med Björkboda Dressage

Den 10.6 håller Björkboda Dressage öppet hus under ledning av dressyrryttaren Anna von Wendt.
Hästhobbyn är fortfarande en livskraftig del av Kimitoön.
På ön finns flera stallföretagare, ridskolor och hästsportföreningar som erbjuder möjligheter för både nybörjare och mer erfarna ryttare.
Hästarnas roll är en viktig del av Kimitoöns identitet och gemenskapsliv.
Onsdag — natur & jordbruk på Söderlångvik gård

Onsdag den 11.6 är alla välkomna till Söderlångvik gård där naturen och jordbruket möts.
Under eftermiddagen och kvällen kan du delta i ett flertal aktiviteter och uppleva historien och traditionerna som genomsyrar gården. Du kan bland annat besöka utställningen i Vagnsmuseet, testa på att använda gamla redskap och träffa jordburkare som berättar om vad som odlas i Kimitoön. Dessutom blir det traktorkavalkad och logdans.
Muséet har fritt inträde hela dagen.
Torsdag — hav & skärgård i Kasnäs

Torsdag den 12.6 firas havet och skärgården i Kimitoön tillsammans med våra samarbetspartner Kasnäs. På skärgårdsdagen kan du bland annat tillverka ditt eget jubileumssmycke i Guldverkstaden eller få en guidad rundtur på Kasnäsudden. Dessutom blir det käpphästtävling, simtävling samt smyckesvärdering.
På plats på Kasnäsudden finns också lokala föreningar så som Röda Korset, frivilliga brandkårerna från Dalsbruk och Hitis, Högsåra båtsällskap och hembygdens vänner i Hitis.
Fredag — familjedag med Kimitoön Rotary

Fredag den 13.6 firar vi den generationsöverskridande gemenskapen i Kimitoön tillsammans med Kimitoön Rotary och kommunens välfärdsavdelning. Under eftermiddag och kvällen har du chansen att tillsammans med familj och vänner uppleva Amosparkens utbud av aktiviteter för stora och små, unga som gamla. Det bjuds på allt från boule, badminton och frisbee till friidrott och orientering.
Lördag — FEST700 i Dalsbruk


Lördagen den 14.6 ordnas huvudfesten FEST700 som samlar in artister från Sverige och Finland och erbjuder program för alla åldrar i gästhamnen i Dalsbruk. Programmet är kostnadsfritt.
Bland artisterna






Programledare: Kaj Kunnas, känd sportkommentator, föreläsare och personlighet
Andra höjdpunkter under dagen är bland annat:
○ Allsång
○ Kavalkad med kända Kimitoönprofiler
○ Filmvisning av den nya Kimitoöfilmen
Söndag — gemenskap & andlighet

Kimitoön är en plats där andlighet inte är en separat del av livet, utan en naturlig del av vardagen och gemenskapen.
Öns kyrkor är inte bara platser för gudstjänster, utan också kulturella centrum där människor samlas och delar traditioner.
Skärgårdens lugn och skönhet skapar en unik miljö.
Andligheten på ön är inte bara en religiös upplevelse, utan en del av en livsfilosofi där balans mellan natur, gemenskap och andlighet skapar ett kulturellt hållbart samhälle.
-
Marko Ahde
Projektledare, jubileumskoordinator +358 40 480 3199 marko.ahde@kimitoon.fi