Gå till innehållet

Många unga på Kimitoön sökte sommarjobb med miljöanknytning

Ungdomar i årskurserna 7–8 erbjöds i februari möjligheten att ansöka om att få sommarjobba med uppgifter som har en konkret inverkan på vår lokala miljös välmående. Vi fick in 43 ansökningar!

Bland de 43 sökande erbjöds 16 unga sommarjobbet. Eleverna kommer till stor del att jobba tillsammans med kommunens trädgårdsmästare Amanda Rosenblad och uppgifterna är av varierande sort.

– Det är roligt att sommarjobbet, som vi erbjuder för första gången, lockade så många sökande. Jag tycker det vittnar om att våra ungdomar engagerar sig i miljöns välbefinnande och bara det är ju mycket positivt, säger näringslivschef Erik Lund.

Eleverna kommer att delas in i två grupper och utföra jobb som omfattar en period på två veckor per grupp, under totalt fyra veckors tid, i början av sommaren. Varje grupp består av åtta ungdomar och i mars rekryterades Emilia Mattsson, som kommer att leda sommarjobbarna under deras arbetsveckor.

Eleverna kommer bland annat att få sysslor inom det nationella livsmiljöprogrammet Helmi, som Kimitoöns kommun medverkar i. I Helmi-projektet bekämpas främmande arter som hotar naturligt förekommande växter. Projektet strävar därmed efter att stärka den biologiska mångfalden i Finland och bidrar samtidigt till att begränsa klimatförändringen. En annan uppgift är att plocka skräp från våra badstränder, för att värna om skärgårdshavets välmående.

– Dessutom kommer en del av jobbet att göras i samarbete med kultursektorn inom kommunen, samt med våra lokala föreningar, säger Lund.

Sommarjobbarnas första gemensamma träff arrangeras i maj. Då får de en inledande introduktion till arbetsveckorna, med presentation av arbetsuppgifterna samt dagarnas programupplägg. Arbetet äger rum runt om i kommunen och eleverna får transport med taxi från centrum av Dalsbruk eller Kimito till den plats som arbetet utförs på, om det sker utanför centrumområdet.

Mer information:

Erik Lund, näringslivschef

050 583 6541, erik.lund@kimitoon.fi