Gå till innehållet

Kultur och välmående

Konst och kultur är en grundrättighet. Genom erfarenhet och forskning har man kunnat konstatera att konst och kultur har förmågan att göra gott. Kulturens hälsofrämjande inverkan anses idag mycket viktig. Konstnärlig verksamhet förhöjer även seniorers fysiska och mentala hälsa och vitalitet, samtidigt som det ger livet innehåll och mening.

Kulturapoteket

Kulturapotekets mål är att förmedla konstnärer och kulturaktörers tjänster till äldreboenden, arbetsplatser och andra organisationer. Kommunens kultursekreterare hjälper dig att hitta rätt kulturaktör och skräddarsy ditt evenemang tillsammans med dig.

Stöd för verksamheten kan man söka av Kimitoöns kommuns kulturenhet eller Svenska Kulturfonden.(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida) 

Fyrk.fi(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida) erbjuder aktuell information om stiftelsers, fonders och olika programs bidrag och stipendium. 

Vänverksamhet

Röda Korset ordnar vänverksamhet. En som har gått Röda Korsets vänkurs är ett frivilligt stöd till en medmänniska. Tillsammans kan besöka kulturevenemang, museum, utställningar och kurser. Vänverksamhetens mål är att minska ensamheten i samhället med kulturen som verktyg.

Bli vän

Du kan bli vän genom att gå en kortkurs i vänverksamhet, som ordnas i Röda korsets regi. Kursen riktar sig till alla som är intresserade av att fungera som vän på Kimitoön. Kursen passar för personer i alla åldrar och är avgiftsfri. 

Under introduktionen får deltagarna lära sig det mest väsentliga inom vänverksamheten och efter kursen kan du komma med i Röda Korsets vänverksamhet. Man kan även delta i introduktionen av rent intresse utan att förbinda sig till vänverksamheten. 

Då du har gått vänkursen kan du fungera som ett frivilligt stöd till en medmänniska och tillsammans kan ni besöka kulturevenemang, museum, utställningar och kurser. 

Obs! Den som gått vänkursen samt fungerar som vän kan med att uppvisa sitt Röda Kors intyg få gratis inträde till Bio Fix filmvisningar samt Sagalunds museum, Dalsbruks museum och Björkboda låsmuseum. Kulturenheten och biblioteket i Kimitoön ordnar dessutom gratis kulturtillställningar som ni gärna får också komma med på. Evenemang hittar du på kommunens sidor, Visit Kimitoön eller för bibliotekets del via Blanka.fi.

Vill du träffa en vän?

Känner du dig ensam i vardagen? Är du nyinflyttad och saknar ett socialt nätverk? Genom kulturvänverksamheten kan du hitta någon att gå på bio, museum, till biblioteket, eller varför inte på restaurang med. Kontakta Röda korset så får du veta mer: axel.grondahl@redcross.fi

Ta kontakt