Gå till innehållet

(being) a multiplicity

Tid:
-
Plats:
Kulturhus Björkboda
Adress:
Smedskullavägen 3
Arrangör:
Kulturhus Björkboda

(being) a multiplicity
Tina Mariane Krogh Madsen
8.9.–22.10.2023
Kulturhus Björkboda

(being) a multiplicity består av performativa verk av den danska konstnären Tina Mariane Krogh Madsen som är kopplade till jordiska processer och geologiska kollaborationer, vilka positionerar vår medvetenhet om tid och rörelse inom materia. Som installation fokuserar den på ett sensoriskt förhållningssätt och en förståelse av miljöproblem med utgångspunkt i det relationella. Genom lyssningssessioner, rörelser, taktila och hörselmässiga experiment kommer idéer kopplade till sammansatt existens att utvecklas i gallerirummet i form av registreringar, teckningar, partitur och notationer, ljud, video och performancekonst.

De verk och processer som presenteras har alla sin utgångspunkt i material från fältarbete och konstnärliga residens i de nordiska länderna med anknytning till Kimitoön, och presenteras här som dynamiska rumsliga förslag. De är således reflektioner och resonanser från andra platser som återaktiveras och kopplas till Kulturhus Björkboda; som en transdisciplinär komposition som drivs av dynamiken i det multipla – att vara en multiplicitet – alltid mer än en!

(being) a multiplicity innehåller ett öppningsperformance som aktiverar gallerirummet och fullbordar installationen. Den äger rum den 8 september. Dessutom kommer utställningen att innehålla lyssningssessioner i och runt Kulturhus Björkboda, ledda av konstnären. Dessa sessioner kommer att äga rum den 30 september och den 22 oktober, med start kl. 13.00 båda dagarna. Den 30 september kommer dessutom material att läggas till installationen som en performativ gest direkt från lyssningssessionen.

Tina Mariane Krogh Madsen (DK) är en konstnär och forskare som växlar mellan performancekonst, ljud, öppen teknologi och materia – ett sätt att praktisera och samarbeta med filosofi och geologisk agens. Madsen är doktorand vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur (FI) vid institutionen för konst och media, och forskar inom miljömässig, etisk-estetisk performancekonst och affektiva relationer i samband med klimatförändringar. Madsen har studerat konst och utbildning vid College of Arts, Crafts, and Design (DK) och har en Master of Arts i konsthistoria från Århus universitet (DK). Madsen arbetar med Deep Listening som en avgörande metod och är certifierad Deep Listening-facilitator från Center for Deep Listening, Rensselaer Polytech Institute (USA). Madsen har framfört och presenterat sitt arbete internationellt i många format och sammanhang och har varit aktiv inom performancekonst sedan 1998. Madsen är grundare och curator för performance protocols, en nomadisk plattform för instruktionsbaserad konst och samarbetsprocesser, samt medlem i BKF (Danish Visual Artists), The Finnish Bioart Society, och ansluten till The Eco and Bioart Lab (Linköpings universitet, SE).

Konstnären uppträder på vernissagen den 8 september.

Konstnärernas webbplats
https://www.tmkm.dk/