Gå till innehållet

Dolda stigar, inkapslade tider

Tid:
- kl. -
Plats:
Kulturhus Björkboda
Adress:
Smedskullavägen 3
Arrangör:
Kulturhus Björkboda

Dolda stigar, inkapslade tider
Mira Kankaanranta och Silja Uuttula
30.5.–30.6.2024, Galleri
Kulturhus Björkboda

I Mira Kankaanrantas och Silja Uuttulas gemensamma utställning, Gömda stigar, inkapslade tider, rör vi oss – eller snarare stannar – i avlägsna områden och går vilse i växtligheten. Avlägsna gårdar, högar av avfall, stigar, märkliga figurer och föremål skapar ett landskap där det utomjordiska och det abstrakta vrider sig till det igenkännbara och välbekanta.

Kankaanranta och Uuttula kände inte varandra innan utställningsprojektet startade. Från början var det dock tydligt att atmosfärerna i deras verk härrör från samma jordmån och att de förenas av en liknande psykologisk laddning. Medan Kankaanranta målar tjockt genom att skikta och ta bort lager, är Uuttulas uttryck materiellt lättare och snabbare. Ingen av konstnärerna arbetar under ledning av en exakt definierad plan, utan målarlösningar och insikter uppstår när de gör och följer så kallade misstag och riktningsförändringar framtvingade av misstag.

Mira Kankaanranta (född 1983) tog examen som bildkonstnär från Saimaa Yrkeshögskola, Imatra 2012. Hon är från Torneå, men bor och arbetar för närvarande i Salo, Teijo by. Han målar mest med oljefärger. I Kankaanrantas verk finns återkommande figurer insvepta i vegetation som desperat längtar efter att smälta samman till ett med den omgivande naturen.

Silja Uuttula (f. 1988 i Savitaipale) tog examen som målare från Fria Konstskolan 2022 och dessförinnan en magisterexamen i filosofi 2015 efter att ha studerat traditionella studier vid Östra Finlands universitet. Han bor och arbetar för närvarande i Joensuu. På sommaren brukar han besöka och arbeta i den estniska skärgården. Uuttulas främsta arbetsredskap är oljefärg, dessutom använder han olika typer av pennor. Just nu är han särskilt intresserad av stämningar skapade av rum, landskap och vyer, som leder åt många håll. Uuttulas arbete har fått stöd av Finska Konstföreningen.

Konstnärerna kommer att närvara vid vernissagen den 30 maj. kl 18-20

Mer information:
https://mirakankaanranta.weebly.com/
https://siljauuttula.wixsite.com/silja
IG: @mirakankaanranta
IG: @tuuliansilja

KULTURHUS BJÖRKBODA
Smedskullavägen 3 FI-25860 Björkboda
info@kubu.fi / kubu.fi
@kulturhus_kubu
+358 41 806 4766

Öppet: Ons-Sön:11-17(Lör: 11-15)