Gå till innehållet

FIX FILM FESTIVAL 2024

Tid:
-
Plats:
Bio Fix, Villa Lande
Adress:
Engelsbyvägen 8, 25700 Kimito
Arrangör:
Kimitoöns kommun & Finlandssvenskt Filmcentrum

FIX FILM FESTIVAL 2024

Välkommen till Fix Film Festival 2024 på Kimitoön! Under två inspirerande dagar bjuder vi er på 8 extraordinära filmer, handplockade från filmvärldens alla hörn. Dessa inkluderar Oscarsnominerade och andra hyllade filmer, och vi vågar nästan lova er en oförglömlig filmupplevelse för alla sinnen.

Årets bästa inhemska film år 2023 – Je’Vida – visas på lördagen och festivalens höjdpunkt är förstås våra filmskapande gäster! Filmen presenteras av regissör Katja Gauriloff, som skickar en personlig videohälsning åt Fix Film festivalens besökare. Efter filmen får vi ta del av filmkompositör Lau Nau och filmfotograf Tuomo Hutris tankar kring filmskapadet!

PROGRAMMET:

LÖRDAG 
12.00 – 13.53 The Old Oak
13.54 – 15.00 LUNCH
15.00 – 17.15 Je’Vida + samtal med kompositör Lau Nau och filmfotograf Tuomo Hutri
18.00 – 20.04 Perfect Days 
20.30 – 22.52 Poor Things 

SÖNDAG 
12.00 – 14.04 Pojken och hägern  
14.04 – 15.00 LUNCH
15.00 – 16.45 Past Lives 
17.15 – 19.00 The Zone of Interest 
19.30 – 21.43 The Holdovers 

INFO

Plats: Bio Fix, Villa Lande, Engelsbyvägen 8, 25700 Kimito

Biljetter: 8€ / film, 38 € / filmpass
Biljetter och filmpass finns att köpa på förhand i Villa Lande onsdag 28.2 – fredag 1.3 kl. 12.00 – 16.00.
Biljetter och filmpass kan även köpas vid dörren med kort eller kontanter.

Café Cake My Way håller öppet och förser festivalbesökare med lunch och lyxiga kakor och specialkaffe samt andra godsaker!
Lördag kl. 11.00 – 18.00
Söndag kl. 11.00 – 17.15
Lunch: vegetarisk soppa: 12,50€
OBS! Köp ditt lunchpass på förhand eller SENAST kl. 12 samma dag!
Lunchpassen kan även köpas på förhand vid café Cake My Way onsdag 28.2 – fredag 1.3 kl. 12.00 – 16.00.

Eget rum för barnen. I år finns det möjlighet till barnpassning mellan kl. 15 och 20 på lördag och mellan kl. 15 och 19 på söndag. Anmäl ditt barn på förhand till hanna.odling-rinne@kimitoon.fi. Begränsat antal platser.

PRESENTATION AV FILMERNA

THE OLD OAK

2023, England
Regi: Ken Loach
Manus: Paul Laverty
I rollerna: Ebla Mari, Dave Turner
F- 12, längd 113 min.
Genre: Drama
Språk: engelska
Text: svenska, finska

Den nedgångna puben The Old Oak för en tynande tillvaro i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. När ett antal syriska flyktingar kommer till samhället blir stämningen laddad bland byborna, som kämpar med sina egna problem. Men när pubägaren TJ Ballantyne blir vän med flyktingen Yara börjar han snart se möjligheter snarare än hot.

Efter filmer som Jag, Daniel Blake och Sorry We Missed You har den legendariska regissören Ken Loach skapat ännu en stark, berörande berättelse om människors strävan efter förståelse och gemenskap.

The Old Oak hade premiär i Cannes filmfestival 2023. Enligt Ken Loach själv sammanfattar hans sista film de sociala teman som har präglat regissörens långa karriär. Loachs och manusförfattaren Paul Lavertys testamente pryds av gruvarbetarnas fana: kraften i gemenskap, solidaritet och motstånd.

JE’ VIDA

2023, Finland
Regi: Katja Gauriloff
Manus: Katja Gauriloff, Niillas Holmberg
I rollerna: Agafia Niemenmaa, Heidi Juliana Gauriloff, Sanna-Kaisa Palo, Seidi Haarla
F- 12, längd 99 min.
Genre: Drama
Språk: skoltsamiska
Text: svenska, finska

Efter att systern dött återvänder den åldrade Iida till den hembygd hon trott sig ha lämnat för evigt. Med sig har Iida systerdottern Sanna. Färden till Finlands nordliga delar blir också en resa bakåt i tiden. När Iida efter mycket tystnad motvilligt börjar minnas kommer en otäck historia om påtvingad assimilation och övergrepp fram i ljuset. Men vi får också uppleva styrka i motgångar och överlevnadsstrategier. Vi får lära känna den kultur och det namn som Iida tvingats överge som liten flicka. Flickans namn var Je’vida.

Je’vida är berättelsen om en kvinna som har övergett sin bakgrund under trycket av en påtvingad finlandisering, och hennes historia berättas i tre tidsramar. Iida, en äldre skoltsamisk kvinna, är fångad mellan de två ytterligheterna att sälja sin gamla gård och dölja sitt kulturarv, när den naturliga värld som hon har förträngt börjar krypa tillbaka.

Je’Vida är en stark och kärvt känslosam historia av Katja Gauriloff (Kuun metsän Kaisa) som skrev manuset tillsammans med Niilas Holmberg. Det är den första långfilmen till stora delar berättad på skoltsamiska (nuõrttsääʹmǩiõll), ett östsamiskt språk som idag talas av ungefär 300 människor. Gauriloffs film är en grym men också hoppingivande historia. Tuomo Hutri står för det fängslande svartvita fotot i klassiskt 4:3-format som gör Je’vida till en av vinterns vackraste filmupplevelser, och musikern Lau Nau har skapat den Jussi-nominerade musiken till filmen.

Lau Nau, som är känd som Kimitoöns egen sångare och låtskrivare, är även en flitigt anlitad filmmusiker, och efter filmen berättar hon för festivalens publik om skapelseprocessen för musiken till filmen Je’ Vida!

PERFECT DAYS

2024, Japan, Tyskland
Regi: Wim Wenders
Manus: Takuma Takasaki, Wim Wenders
I rollerna: Kôji Yakusho, Yumi Asô, Tokio Emoto
Tillåten, längd 124 min.
Genre:Drama
Språk: japanska, engelska
Text: svenska, finska

Hirayama trivs bra med sitt enkla liv som toalettstädare i Tokyo. Hans vardag är oerhört strukturerad, men han förgyller den genom sin passion för musik och böcker. Varje kväll läser han ett kapitel ur en William Faulkner-novell. Han älskar träd och fotograferar dem. Men några oväntade möten kommer att störa hans harmoniska leverne och gradvis avslöja mer av hans förflutna.

Perfect days är Japans Oscarbidrag, en djupt gripande och poetisk reflektion över att finna skönhet i den vardagliga världen omkring oss. En av årets mest berörande feel-good-filmer och samtidigt ett enastående porträtt av staden Tokyo.

POOR THINGS

2024, USA, Irland, England
Regi: Yorgos Lanthimos
I rollerna: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael
F-16, längd 142 min.
Språk: engelska
Text: svenska, finska

Återuppväckt från de döda av den geniala och okonventionella vetenskapsmannen doktor Godwin Baxter börjar Bella sitt liv under hans beskydd, ivrig att lära sig allt. I sin avsaknad och hunger efter världslighet, rymmer Bella med Duncan Wedderburn, en slipad och utsvävande advokat, på en hisnande äventyrsresa över kontinenterna. Fri från sin tids fördomar, blir Bellas syfte tydligt att stå för jämlikhet och frihet.

I en magnifik feministisk odyssé får vi följa Bella Baxter, spelad av Oscarbelönade Emma Stone, en kvinna som återuppväcks från de döda av en oortodox läkare, spelad av Willem Dafoe. I en vuxen kvinnas kropp med hjärnfunktionen av ett spädbarn börjar Bella upptäcka världen och utvecklas i rasande fart.

Den redan nu hyllade Poor Things bygger på en roman med samma titel av Alasdair Gray med manus av Tony McNamara som Lanthimos även samarbetade med i regissörens tidigare film The Favourite.

Filmen belönades med Guldlejonet under filmfestivalen i Venedig 2023 och nyligen med hela 11 Oscarsnomineringar för bland annat Bästa film och kvinnliga huvudroll.

POJKEN OCH HÄGERN – Kimitachi wa Do Ikiruka

2023, Japan
Regi: Hayao Miyazaki
Manus: Hayao Miyazaki
I rollerna: Soma Santoki, Masaki Suda, Takuya Kimura
F- 12, längd 124 min.
Genre: animation, fantasy, äventyr
Språk: japanska
Text: svenska, finska

Tokyo, i slutet av andra världskriget. 11-årige Mahito har förlorat sin mor i en brand och har svårt att acceptera att hans far har gift om sig med mammans yngre syster, Nahuto. På gården där de bor finns ett isolerat torn. När Nahuto plötsligt försvinner letar Mahito i tornet och hamnar plötsligt i en annan värld. Ett mystiskt rike där de levande och döda går sida vid sida.

POJKEN OCH HÄGERN är Oscarbelönade Hayao Miyazakis första långfilm på tio år. Den producerades av Studio Ghiblis ursprungliga grundare Toshio Suzuki. Musiken till den handritade filmen komponerades av Miyazakis mångårige kompositör Joe Hisaishi. Temalåten framförs av J-Pop-superstjärnan Kenshi Yonezu.

PAST LIVES

2024, Sydkorea, USA
Regi: Celine Song
Manus: Celine Song
I rollerna: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro
Tillåten, längd 105 min.
Genre:Drama
Språk: koreanska, engelska
Text: svenska, finska

Nora och Hae Sung var nära vänner som barn, men tvingades skiljas åt när Noras familj emigrerade från Sydkorea. Ett tjugotal år senare återförenas de under en vecka i New York, utan att veta vad det skulle kunna leda till. Nora är gift och tycks trivas med sitt liv, men mötet med Hae Sung lockar fram tankar hos båda om alla val som formar livet, och om ödets makt.

Celine Songs känsliga och subtila regidebut Past Lives hade världspremiär på Sundance Film Festival och vann både publikens och kritikernas hjärtan. Filmen har inte bara hyllats som en av årets bästa filmer, utan också som den starkaste kärlekshistorien på flera år.

THE ZONE OF INTEREST

2024, England, USA, Polen
Regi: Jonathan Glazer
Manus: Martin Amis, Jonathan Glazer
I rollerna: Sandra Hüller, Christian Friedel, Freya Kreutzkam
F- 12, längd 105 min.
Genre:Drama
Språk: tyska, polska
Text: svenska, finska

Rudolf Höss, kommendant för Auschwitz, och hans fru Hedwig strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus och trädgård beläget intill lägret.

Film är skriven och regisserad av Jonathan Glazer och är löst baserad på Martin Amis bok med samma namn. I huvudrollerna ser vi Christian Friedel och Sandra Hüller.

Vinnaren av Grand Prix i Cannes 2023 är en film om ett till synes banalt liv i skuggan av den absoluta ondskan.

THE HOLDOVERS

2024, USA
Regi: Alexander Payne
Manus: David Hemingson
I rollerna: Paul Giamatti, Dominic Sessa, DaVine Joy Randolph
F- 12, längd 133 min.
Genre: Drama, Komedi
Språk: engelska
Text: svenska, finska

THE HOLDOVERS, regisserad av den hyllade Alexander Payne, följer en envis lärare (Paul Giamatti) på en prestigefylld amerikansk skola som tvingas stanna på campus under jullovet för att skydda elever som inte har någonstans att ta vägen. Efter några dagar finns bara en person kvar: den stökiga 17-åringen Angus, en duktig elev, vars dåliga beteende alltid hotar att få honom avstängd. Tillsammans med skolans chefskock Mary, vars egen son nyligen dött i Vietnam, bygger de tre en osannolik vänskap när de tillbringar julen tillsammans under två mycket snörika veckor i New England.