Gå till innehållet

Mor och Dotter – Riitta Asanti och Saara Kurkela

Tid:
- kl. -
Plats:
Kulturhus Björkboda
Adress:
Smedskullavägen 3
Arrangör:
Kulturhus Björkboda

Mor och Dotter
Riitta Asanti ja Saara Kurkela
26.4.–26.5.2024, Salong
Kulturhus Björkboda

Riitta Asanti är en målare som tog examen från Vapaa Taidekoulu. Hon har en studio på Kimitoön. Saara Kurkela har haft en lång karriär som mönsterdesigner. I den gemensamma utställningen visas mammas målningar av horisonter och vatten, och dotterns originalteckningar av tryckta mönster, samt fria illustrationer.

Riitta Asanti:

I flera år har jag målat, stirrat på och fotograferat horisonter, gränssnittet mellan himmel och jord och bilden av vatten. Jag går alltid bara tillbaka till deras oändliga nyanser. Asketisk och enkel. Det växlande samspelet mellan färger och ljus skapar underbara kombinationer, som alla är möjliga, även med neonfärger. Den här utställningen visar få verk målade ombord med oljefärger och färgglada verk målade med akrylfärger på plexiglas. Att måla på plexiglas är en ny och intressant upplevelse, eftersom målning sker “omvänt”. Jag är en ren målare. Jag målar naturen genom att abstrahera. Skönhet och atmosfär. Ljus och färg.

Saara Kurkela:

Jag ritar, ritar, ritar alltid bara… Jag har alltid ritat, så länge jag kan minnas. Det har varit fascinerande och ofta irriterande att lära, forska och fördjupa mig i mina egna tankar. Mina ämnen kommer från naturen, djur och människor, jag gillar att lägga till fantasi i mixen – allt i naturen är inte som det verkar. Det finns något så mycket mer i bakgrunden, dolt och utom räckhåll.

Denna utställning visar några av mina originalmönster för Vallila och Finlayson. Förvandlingen av ett mönster från en idé till en färdig produkt är en intressant process. Det innebär också mycket osynligt bakgrundsarbete, så länge idén till mönstren eller arbetet först har tagit form i mina tankar. Jag tar reda på växternas antika användningsområden, myter, blommors betydelse i konsten, studerar växternas anatomi, latinska namn eller fördjupar mig i symbolik.

Konstnärerna kommer att närvara vid vernissagen fredagen den 26 april 2024, klockan 18-20.

Mer information:
riitta.asanti@gmail.com
www.espoontaidelainaamo.fi
IG: @riitta.asanti

Saara Kurkela
saarainkerie@gmail.com
IG: @saarainkerik & @artwork_by_saara_kurkela

Ilmainen / Gratis

Avoinna / Öppet:
To/Tor: 11:00-17:00
Pe/Fre: 11:00-17:00
La/Lör: 11:00-15:00
Su/Sön: 11:00-17:00

tai / eller: info@kubu.fi