Gå till innehållet

The Big Crash

Tid:
-
Plats:
Kulturhus Björkboda
Adress:
Smedskullavägen 3
Arrangör:
Kulturhus Björkboda

The Big Crash
Malte Steiner
2.9.-22.10.2023
Kulturhus Björkboda

The Big Crash är ett expansivt konstverk som förgrenar sig i många former, såsom måleri, elektronisk konst, ljud och musik, nätkonst, skulptur och installationskonst. Verket omfamnar Steiners koncept om det samtida interdisciplinära Gesamtkunstwerk (allkonstverk) och påbörjades i början av 2019.

Den tematiska utgångspunkten för verket är den instabila fastighetsmarknaden som en följd av extrem gentrifiering. Det är något som aktivt pågår i alla större städer runt om i världen. Som en konsekvens av detta väntar en “stor bubbelkrasch” och verket handlar om den växande instabiliteten som denna utveckling skapar och dess effekter på samhället.

The Big Crash är tänkt att växa, och de första delarna baseras på en programvara som letar efter fastighetsdata på Internet – här webbplatser som fungerar som förmedlare av hyresfastigheter, rum och lägenheter. Berlin valdes som exempel eftersom marknaden och stadens gentrifiering har expanderat i så hög takt under de senaste åren.

Den specialanpassade programvaran som Malte Steiner har kodat samlar in data såsom priser och kvadratmeter, men även det visuella i annonserna från fastighetswebbplatser. Dessa analyseras med en maskininlärningsalgoritm, som utför en bildsegmentering och därmed separerar objekt som finns i dessa bilder till bildfragment. Dessa fragment kommer sedan att användas i de olika formerna av konstverket. The Big Crash handlar också om medieöverföring, dvs. data kan översättas till fysiska objekt och tillbaka i det virtuella rummet. Resultaten av bildsegmenteringsalgoritmen är här målade i olja på duk. Prisernas numeriska data överförs till MIDI- och OSC-data för att styra syntetisatorn och skapa generativa ljudlandskap.

Konstnären uppträder på vernissagen den 8 september.

Malte Steiner (född 1970) är en tysk mediakonstnär, elektronisk musiker och kompositör. Han började skapa elektronisk musik och visuell konst omkring 1983 och utvecklade sin egen vision av det tvärvetenskapliga Gesamtkunstwerk (allkonstverk). Första utställningarna bygdes redan 1983. År 1986 gick Steiner en kurs i elektroakustisk musik i Lüneburg för H.W. Erdmann och gav sina första konserter under de följande åren, t.ex. i Tyskland, Frankrike och Belgien, och började 1987 att släppa sin musik på kassettband, senare på vinyl, CD och online.

År 1998 började han skapa elektronisk konst och installationer och 2003 dessutom flera nätkonstprojekt inklusive en samarbetsbaserad visuell nätverksmiljö, som visades på Java-museet i Sofia, Bulgarien.

Förutom olika musikprojekt är Steiner också involverad i flera öppenkod-projekt och har gjort föreläsningar, radioinslag och workshops. Artist-In-Residency,. i Open City (La Ciudad Abierta) Of Ritoque, Chile 2011 eller tillsammans med Tina Mariane Krogh Madsen i Ii, Finland 2018
2018 flyttade han till Ålborg i Danmark och började 2019 med arbetet på det nya konstprojektet The Big Crash, konst för den kommande sprickan av fastighetsbubblan, som reflekterar över bostadskrisen och gentrifiering. Fysiska utställningar av The Big Crash har ägt rum i Århus och Ålborg i Danmark samt Bergen i Norge. VR-delen har visats t.ex. på utställningen Sound Campus vid Kunstuniversität Linz på Ars Electronica 2020, på konferensen ICMC 2021, i den digitala delen av KP22-utställningen Århus 2022 och Rencontres Internationales Paris/Berlin 2022.

http://www.thebigcrash.net
https://www.block4.com