Gå till innehållet

Pristagarna 2023

Pristagarna har utsetts utgående från vårens nomineringar och prisutdelningsceremoni ägde rum fredagen den 7 juli i Dalsbruk under Baltic Jazz.

Tillställningen inleddes kl. 16 med Kake & Co:s konsert och priserna delades ut genast efteråt. Huvudpriserna inom kultur delas i år ut i oktober i Villa Lande.

Läs intervjuerna med årets pristagare här:

Artiklarna har producerats av Swe-viestintä.

Årets Miljöpris: Börje Holmberg

Motivering: Börje Holmberg är en aktiv pensionär som både stöder och jobbar för det lokala. Han har givit en positiv bild av Kimitoön och ett ansikte åt vår närmat.

Levande intresse för fiske och närmat

Hemort och titel:

Dragsfjärd, pensionär, fiskare.

Hur känns det att få Årets Miljöpris?

Det känns bra och uppmuntrande. Jag blev nog förvånad, men det känns roligt att bli ihågkommen.

Vad motiverar dig i ditt arbete?

Jag har ju hållit på med fiske hela livet och det har blivit en livsstil. Det är viktigt att ha rätt utrustning och att röra på sig tillräckligt om man vill fiska långt in i livet. Fiske intresserar mig väldigt mycket och det är motiverande.

Skulle du rekommendera fiskaryrket för unga människor?

Ja, om det finns ett brinnande intresse. Det kräver hårt jobb – man måste ta sig ut på sjön oavsett väder, men man behöver också kunna beakta bland annat stormar. Det är mycket att vänja sig vid, och därför krävs det ett stort engagemang.

Juryns motivering till miljöpriset lyfter fram det lokala, hur upplever du det här?

Genom åren har jag träffat många skolklasser från olika ställen i Finland. Eleverna har fått lära sig om fiske och om olika slags fisk- och fågelarter. Tidigare har vi kunnat ta klasser med ut på sjön.

Börje Holmberg. Foto: Holmbergs Fisk & Café Four C.

Årets Idrottsbragd: Matias Nylund

Morivering: Matias Nylund hör till våra topp 10 långloppsåkare i Finland. Trots heltidsjobb, familj och landets säkert sämsta vintrar nu flera år i rad presterar han år efter år på en riktigt hög nivå mot andra skidåkare, som mer eller mindre skidar på heltid.

Framgångsrik långloppsåkare tar sats från landets snöfattigaste område

Hemort och titel:

Dragsfjärd, klasslärare.

Hur känns det att tilldelas Årets Idrottsbragd?

“Årets idrottsbragd” låter häftigt så det känns såklart bra att motta priset. Fint att ens prestationer uppmärksammas och verkar värdesättas. Det ligger en hel del arbete och uppoffring bakom en dylik prestation. Bra att skidåkningen på ön får lite synlighet, hoppas det kan sporra barn och unga att testa på skidåkning.

När började du skida?

Jag skidade som barn och tävlade fram till tonåren, men det var aldrig fråga om någon helhjärtad satsning. Kanske mest på grund av att nästan inga jämnåriga kompisar skidade. Det fanns ingen gemenskap och få träningskompisar. Inte var heller vintrarna och förutsättningarna för skidåkning de bästa. Efter knappt tio år med fotboll och diverse skador hittade jag så sakta tillbaka till skidåkningen som 25-åring. Nu har jag tränat och tävlat i långlopp i snart 10 år.

Varför tycker du om att skida?

Efter att som barn och ung testat på diverse idrotter har jag väl landat i att det här är min gren. Min kropp verkar hålla (än så länge) och jag inbillar mig att jag har en viss talang för grenen i fråga. Skidåkning på tävlingsnivå är hårt, tufft och utmanande och det gillar jag.  Skidåkning kräver både kondition, styrka och teknik, så man blir aldrig fullärd. Man kan träna mångsidigt och utvecklas även som äldre. 

Var skidar du under sommaren?

Under sommarhalvåret blir det en hel del rullskidåkning, men även löpning och en del skierg (stakmaskin). 

Hur många timmars träning ligger bakom din prestation?

Under förra året tränade jag ca 460 h, d.v.s. nästan 9 h/vecka, En blygsam siffra om jag jämför med vad de flesta jag tävlar med och mot tränar, men det börjar vara ganska nära maximum vad jag kan och vill träna med heltidsarbete och familj.

Har du planer på att tävla i framtiden?

Javisst, målet är nog att fortsätta tävla så länge det är roligt och jag själv tror att jag kan utvecklas och bli bättre.

Matias Nylund.

Årets Ungdomspris: Emma Heikkilä

Motivering: Emma Heikkilä är aktivt med i flera olika föreningar och tvekar aldrig att ställa upp då det finns behov. Hon är också engagerad medlem i ungdomsparlamentet och har varit vänelev i högstadiet.

Engagerad medlem i ungdomsparlamentet: vänelever viktiga

Hemort och titel:

Dragsfjärd, gymnasiestuderande från hösten.

Hur känns det att få Årets Ungdomspris?

Det känns prima, och som att det märks att man har gjort någon skillnad.

Vad gör du helst på fritiden?

Jag jobbar och är med nära och kära.

Vad är det bästa med att vara ung på Kimitoön?

Att man får ha en annan sorts frihet när man växer upp på Kimitoön än de som växer upp i storstaden.

Har du några sommarplaner?

Jag ska jobba och hjälpa till på ett läger.

I vilka föreningar är du aktiv?

Jag är med som hjälpledare i ungdomsavdelningen i Dragsfjärds halvordinarie brandkår (HOBK), och har varit med sedan jag var liten och försöker gå med i alarmavdelningen när jag blir 18.

Jag är också med i ungdomsparlamentet och har varit representant i näringslivsnämnden sedan 2021. I högstadiet har jag fungerat som vänelev och varit med i antimobbningsgruppen. 

Varför är det viktigt att det finns vänelever och en antimobbningsgrupp i skolan, varför ställde du upp som vänelev?

Vänelever och antimobbningsgrupper är viktiga för att det ska finnas en trygghet och någon man kan vända sig till om man har problem och inte vet vart man ska vända sig eller med vem man ska prata. Jag ställde upp för att jag ville göra en skillnad och att bidra till att öka trivseln i skolan.

Vad tycker du om att vara med i ungdomsparlamentet?

Att vara med i ungdomsparlamentet är roligt för att vi får göra våra egna och andra ungdomars röster hörda.

Emma Heikkilä.

Årets Företagare: Road Café Yttis

Motivering: Road Café Yttis erbjuder utmärkt service som kommer från hjärtat hos alla i personalen.

Yttistrio utvecklar Merikruunu

Priset som Årets Företagare gick denna gång till trion bakom Road Café Yttis och Hotel Merikruunu, dvs. till Susanna Nyman, Turo Tamminen och Markku Jelekäinen. De tre tog över verksamheten vid Merikruunu i början av året för att skapa något nytt som kan vara öppet året runt.

Susanna, hur känns det för er att bli utsedda till Årets Företagare?

Det är ett fint erkännande, vi uppskattar det.

Vad är det bästa med att vara företagare på Kimitoön?

Samarbetet mellan företagarna, och säsongvariationerna som ger mening till vårt arbete.

Vad motiverar er i ert arbete på Road Cafe Yttis?

Helt klart arbetsglädjen! Vårt motto är: “Först och främst måste man ha kul, lönen kommer i andra hand”.

Merikruunu har utvecklats en hel del under de senaste åren, bland annat har en högklassig stugby byggts nära huvudbyggnaden. Ni tog över verksamheten vid Merikruunu i början av året. Vad fick er att vilja arbeta både där och i Yttis?

I Yttis var det svårt att utveckla luncherna på grund av utrymmena och vi såg en möjlighet i att börja utveckla Merikruunu. Det var också dags för oss att göra något helt nytt utöver det vi redan gör. Inkvarteringsverksamheten på Hotel Merikruunu är ett utmärkt tillfälle för oss. Vi vill också vara aktivt med i utvecklingen av Kimitoöns året runt-turism.

Finns det något nytt för kunderna i Yttis eller Merikruunu i år?

Vi har finslipat Yttis koncept i några år nu och lyssnat på våra kunder, så där är vi inne på rätt spår tycker vi. Men även i Yttis har vår resa bara börjat.

Merikruunu har redan vuxit och utvecklats enormt, och ramarna är enastående, något helt nytt som vi inte har här sedan tidigare. Vi har just börjat utveckla Merikruunus hotell och av alla galna idéer vi har, försöker vi sålla bort de allra vanligaste och lämna kvar de galnaste och bästa.

Markku Jelekäinen, Susanna Nyman och Turo Tamminen.

Trion

Turo Tamminen har lång erfarenhet av professionellt arbete i köket. Han utbildade sig till kock på 90-talet och har arbetat på många restauranger sedan dess. “Han är solklart den rätta till krävande projekt, där verksamheten i en restaurang ska fås på rätt köl. Vi brukar säga att Turos bästa sidor definitivt är hans osvikliga smaksinne, omsorgsfullhet, flit, och entusiasm för att ta sig an nya projekt”, säger Susanna.

Markku Jelekäinen fortsatteefter flottan till restaurangskolan Perho och Hagainstitutet, varifrån han som köksmästare styrde vidare ut i världen för att inhämta erfarenheter och yrkeskunskap på olika restauranger. “Make har rest och sett världen och det är så man lär sig bäst. Det avslappnade sätt som Make gör saker på, även när han har bråttom, kommer från en inre vetskap om att han har full kontroll. Han är en extremt bra samarbetspartner och idékläckare, och en som också är villig att prova på nya saker och genomföra dem ända till slut”, säger Susanna och Turo.

Susanna Nyman är mångkunnig, med både ekonomisk och kreativ utbildning i bagaget. Hon har arbetat inom restaurangbranschen i tjugo år och även i chefsroll under en längre tid. “Företagsam och serviceminded ut i fingerspetsarna. En person med otrolig viljestyrka och uthållighet, som kan pressa sig själv till det yttersta för att nå sina mål. Även lagom galen samt vid behov behärskad och proffsig”, säger Make.

Årets Ambassadör: Eknäs naturstig/Jaakko Virtanen

Motivering: Jaakko Virtanen har varit aktivt involverad i talkoarbetet på Eknäs naturstig. Eknäs naturstig är ett utmärkt besöksmål för natur- och miljöturism som Virtanen och övriga talkorbetare har skapat tillsammans. Naturstigen är ett fint komplement till öns övriga besöksmål, och den har satt både öbor och besökare i rörelse.

Fin utsikt nu åtkomlig för alla

Årets Ambassadör Jaakko Virtanen har möjliggjort byggandet av Eknäs naturstig i egenskap av markägare. Arbetet utfördes av Degerdalnejdens byaförening med hjälp av EU-finansiering. Naturstigen har fått mycket beröm och uppskattning även utanför ön och har ökat öns synlighet i medier. Bland annat har Luonto Plus-teamet vid Turun Sanomat besökt platsen, se teamets reportage här (på finska): https://www.ts.fi/uutiset/5764107(gå till extern sida)

Ett 12 meter högt utsiktstorn och trappor uppför klipporna har byggts av frivilliga i anslutning till naturstigen. Helheten kompletteras av ett vindskydd som Virtanen byggde tidigare.
Virtanen säger att projektet tog ett par år att genomföra och att naturstigen byggdes av fyra personer och utsiktstornet av cirka tio. Merparten av naturstigen ligger på Virtanens mark. Tornet invigdes i fjol.

Hemort och titel:

Kimito, pensionär.

Hur känns det att utses till Årets Ambassadör?

Priset kom som en stor överraskning för mig.

Vad inspirerade dig att påbörja Ekniemen huippu?

Jag ville ge människor möjlighet att motionera och njuta av den fina utsikten.

Hur fick idén sin början?

Vi rörde oss själva i området, och sedan byggde vi ett vindskydd där. När tornet skulle byggas bad vi byalaget om hjälp.

Vad har varit det bästa med Ekniemen huippu?

Det bästa med projektet har varit att se hur idén blir till verklighet. Att platsen blev så omtyckt var också en positiv överraskning.