Gå till innehållet

Östersjödagen & Bio Fix: Det havet för med sig (Meren tuomat)

Tid:
kl. -
Plats:
Bio Fix, Villa Lande
Adress:
Engelsbyvägen 8, 25700 Kimito
Pris:
0€
Arrangör:
Kimitoöns kommun

OM FILMEN
Strandjägare är människor som vandrar längs stränderna på jakt efter skatter. Havsströmmarna för med sig varor till stränderna. Vissa stränder är fulla av glödlampor, andra invaderas av legobitar eller gamla ben.

Filmen följer tre skattletare på stranden. Rob, som bor i Cornwall, kan inte lämna skräp på stranden om han har rört vid det. Att städa upp stränder har blivit en passion för honom. Rob ser sig själv som en medborgarforskare och han samlar artefakter i en sjöcontainer full med fynd från stränderna. Jolanda är en holländsk arkeolog som studerar erosionen av föremål för att förstå hur tiden har påverkat dem. Våra prylfyllda liv utgör ett synligt arkeologiskt lager på vår planet. Shige, en japansk konstlärare, är rädd för havet. Han tror att strandlinjen är gränsen mellan liv och död.

Genom föremål som hittas på stränderna skapar filmen ett porträtt av det mänskliga tillståndet. Det vi lämnar efter oss bevarar havet och spottar ut i framtiden som ett budskap om svunna tider.

Filmen är ett samarbete med miljöorganisationen Håll Skärgården Ren. Samarbetet ökar allmänhetens medvetenhet om problemet med plastföroreningar i Östersjön och finska sjöar och uppmuntrar alla att delta i strandstädningsprogrammet Ett Rent Östersjön, som nu är inne på sitt sjunde år. Målet är att öka antalet insamlade strandskräp och städade stränder.

MEDVERKANDE
Meren tuomat är regisserad och skriven av Anna Antsalo och filmad av Susumu Miyazu tillsammans med Antsalo. Musiken är komponerad av Tapani Rinne, redigerad av Okku Nuutilainen, ljuddesign av Tuomas Skopa och producerad av Venla Hellstedt och Juha Löppönen för Tuffi Filmis.

INFO
Åldersgräns: Tillåten
Längd: 56 min.
Språk: engelska
Text: svenska, finska
Biljetter: 0€
Filmvisningen är en del av Kimitoöns kommuns uppmärksammande av Östersjödagen 2023.

TRAILER